*Nettavisen* Nyheter.

Uff, nå blir forskjellene mindre

De fattige kan få det verre med norsk bistand. Foto: (AFP)

Globaliserings-motstanderne hevder stadig at forskjellen på rike og fattige i verden øker. Men også her tar de feil.

18.01.07 09:31

(NA24-KOMMENTAR): Jeg har tidligere skrevet om den mistrøstige virkelighetsoppfatningen på venstresiden. Der blir alt verre. Ikke minst øker gapet mellom verdens rike og fattige - angivelig.

Og propagandaen skal tidlig inn. På nettsidene til organisasjonen Hei Verden (tidligere Skolenes U-landsaksjon) heter det for eksempel: «Verden er på en måte delt i to, mellom de rike landene i nord, og de fattige i sør. Gapet mellom de som har og ikke har øker.»

Den angivelige elendigheten kobles gjerne opp mot markedsøkonomi, nyliberalisme og globalisering, som på hjemmesiden til antiglobaliseringsorganisasjonen Attac: «De samlede virkningene av nyliberalismens offensiv har vært ødeleggende for livsvilkårene for verdens milliarder av fattige mennesker.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Og i et tilsvar til meg skrev SVs nestleder Audun Lysbakken nylig at det er «flere fattige mennesker i verden i dag enn noen gang».

Så: Det er altså økende forskjeller mellom fattige og rike, milliarder av mennesker har fått livsvilkårene ødelagt, og det er blitt flere fattige enn noen gang.

- Mindre forskjeller, færre fattige
Merkelig da at en ny rapport viser at det blir stadig mindre inntektsforskjeller i verden, og det er blitt stadig færre fattige. Rapporten heter «Global Inequality Fades as the Global Economy Grows», er skrevet av professor Xavier Sala-i-Martin ved Columbia-universitetet i USA. Den ble onsdag lagt frem sammen med den årlige Index of Economic Freedom, som gis ut av Heritage Foundation og Wall Street Journal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne grafen viser inntekstfordelingen i verden over tid. Den viser hvordan store grupper fattige har beveget seg mot høyre, mot høyere inntekter, fra 1970 til 2000.

Grunnen til at noen likevel hevder at forskjellene øker er dels at de øker internt i land, og dels at de har økt mellom land. Problemet med denne tilnærmingen er at den ikke skiller mellom utviklingen for hundrevis av millioner i land som Kina og India og utviklingen for noen få millioner i en rekke små afrikanske land.

For den stor klumpen man ser bevege seg mot høyre i grafen befinner seg primært i Asia. I Afrika er utviklingen dårlig. Men det er liten tvil om at trenden, drevet av Asia, heller går mot en stadig større «middelklasse» i verden, enn en todeling i en fattig og en rik verden.

Fattigdom primært i Afrika
Som grafen også antyder er det feil at det er blitt flere fattige i verden. I rapporten til professor Sala-i-Marten måles det med ulike beløpsgrenser for fattigdom. Uansett blir konklusjonen at antallet har falt markant fra 1970 til 2000. På grunn av befolkningsveksten, er fallet i andelen fattige i verden enda større.

Det pågår en debatt om hvordan antallet ekstremt fattige skal måles, men dette er stort sett en uenighet om hvor mye antallet fattige har falt.

Uansett er det store regionale forskjeller. Den dypeste fattigdommen er i ferd med primært å bli et afrikansk problem, mens majoriteten av ekstremt fattige tidligere var i Asia.

Siden Afrika også er det kontinentet som konsekvent scorer lavest på målinger av økonomisk liberalisering, kan man jo spørre seg om globaliseringsmotstandere og marxister sitter med den riktige medisinen for Afrikas tragiske fattigdom.

PS: Ta deg gjerne tid til å se den svenske sosialmedisineren Hans Rosling som på denne videoen slående og fengende viser de enorme fremskrittene som har trukket store, fattige folkegrupper ut av ekstrem fattigdom og elendighet.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Kjøper fond etter jubelår
Jeg forbyr, altså er jeg
Tull uten tall
Pusekatt-forsvaret
En varslet nedtur
Hva er det Bøhler vil?
En rein bløff
Uff, nå går det bra igjen
Er Fredriksen et monster?
«Allo, allo, it’s the French resistance»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag