RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uff, nå blir verden friere

Sist oppdatert:
Nyliberalismens herjinger fortsetter. Og takk for det.

(NA24-KOMMENTAR): De siste par tiårene er verdensøkonomien blitt stadig friere, og en ny rapport bekrefter at utviklingen har fortsatt. Det plager sikkert venstreradikale markedsmotstandere, men for resten av verden er det bra.

Den canadiske og høyreorienterte tenketanken Fraser Institute utarbeider hvert år en oversikt over økonomisk frihet i verden, Economic Freedom of the World. I årets rapport rangeres 141 land på en skala fra null – helt ufritt – til ti – helt fritt.

Ser man på land som har vært med hele tiden, er gjennomsnittet 6,6 poeng i årets rapport. Det er en liten fremgang fra 6,5 poeng i fjor, men et kraftig hopp i forhold til 1980, da tallet var 5,4 poeng.

Fremgang i de fleste land
Av 102 land som er målt både nå og i 1980, er 90 land økonomisk sett friere. Bare tre land har opplevd et fall på mer enn ett poeng: Zimbabwe, Venezuela og Myanmar (tidligere Burma).

Verdens frieste land er i år, som i fjor, Hongkong. Deretter følger Singapore, New Zealand og Sveits. De nordiske landene scorer relativt høyt. Island og Finland er på delt 11. plass, Danmark på 15. og Norge og Sverige på delt 22. plass. Tallmaterialet som ligger til grunn for årets undersøkelse er fra 2005.

Minst fritt er Zimbabwe. Åtte av de ti mest ufrie landene er fra Afrika. De to andre er Myanmar og Venezuela. I tillegg er noen få land utelatt på grunn av manglende datagrunnlag, for eksempel Nord-Korea.

Bra eller dårlig?
På venstresiden er det opplest og vedtatt at perioden fra 1980 har vært preget av markedsliberalisme. I hovedsak er det riktig.

På venstresiden mener man også at denne utviklingen har vært en stor ulykke, spesielt for verdens fattige. Det er det vanskeligere å være enig i. Veksten i verdensøkonomien er sterk, og utviklingslandene leder an. Verdenbankens målinger viser at antallet ekstremt fattige i verden for første gang har falt under en milliard.

Tallene fra Fraser Institutes frihetsindeks viser at de frieste landene er rikest. De frieste landene har også sterkere økonomisk vekst, mindre korrupsjon, mer utenlandske investeringer, bedre miljø, bedre tilgang til rent drikkevann, lavere barnedødelighet og lengre gjennomsnittlig levealder.

Undersøkelsen viser også at politisk frihet og borgerrettigheter står sterkere i land som økonomisk sett er frie.

Det er heller ikke mulig å lese ut av tallene at de fattige taper i økonomisk frie land. Ser man på den frieste fjerdedelen av landene, har den fattigste tidelen av befolkningen en årlig inntekt på 7.334 dollar pr. hode. For den fjerdedelen av landene som er minst frie har den fattigste tidelen av innbyggerne en årlig snittinntekt på 905 dollar.

En del av forskjellen kommer selvsagt av at de ufrie landene er fattige, men heller ikke når man ser på den relative fordelingen innad et land, ser de fattige ut til å tape på frihet. I den fjerdedelen av landene som er friest, har den fattigste tidelen 2,5 prosent av den totale inntekten. I de minst frie landene er andelen 2,2 prosent.

Uff og uff, fortsetter nyliberalismen å herje på dette viset, kan jo venstresidens profesjonelle gråtekoner risikere å bli arbeidsløse.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Bommet på børsbunnen
Rødgrønne løftebrudd
Baksmell for Frp
Ørnhøi på restaurant
Bør redere slippe skatt?
Griske Solskjær
Kuvending om kjøtt
Usikkert som banken
SV velger butikk for deg
Husleieboom?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere