RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uff, nå går det bra igjen

2007 blir et nytt år med kraftig vekst for utviklingsland. Det faller globaliseringsmotstanderne tungt for brystet.

(NA24-KOMMENTAR:) Verden er de siste to tiårene blitt stadig mer markedsøkonomisk. Jernteppet falt i Europa, Kina har beveget seg i kapitalistisk retning, India har liberalisert økonomien, og så videre. Også i rike land er reguleringer og handelsbarrierer redusert.

Disse endringene og teknologiske nyvinninger (først og fremst internett) har knyttet verden tettere sammen i et internasjonalt handelssamfunn. Enorme grupper har fått mulighet til å øke sin levestandard i et omfang vi aldri før har sett.

Dette er en utvikling man ser dystert på blant globaliseringsmotstandere. Et godt eksempel er den nitriste beskrivelsen i denne artikkelen (PDF-fil) av historiker Tore Linné Eriksen på nettstedet til organisasjonen Attac.

Are Slettan, vignett, kommentar, na24
Are Slettan, vignett, kommentar, na24

For Attac er det tydeligvis uinteressant at flinke og flittige mennesker som før var innestengt bak politiske og fysiske murer, nå kan tilby sin arbeidskraft på et verdensmarked hvor den har mye høyere verdi enn før. Dette har for eksempel ført til at gjennomsnittslønnen i Kina er tredoblet på ti år.

Gode utsikter for 2007
Det har også ført til robust vekst i verdensøkonomien. Veksten har vært spesielt sterk i utviklingsland. Ifølge Verdensbanken hadde disse landene en snittvekst rundt 3 prosent på 1980-tallet og rundt 4 prosent på 1990-tallet. For inneværende tiår ligger prognosen på nesten 6 prosent.

Verdensbankens prognose for 2007 bekrefter dette bildet. Banken tror BNP i utviklingslandene vil øke 6,4 prosent. De rike landene ventes å vokse med 2,4 prosent. Samlet vekst i verden ventes å bli 3,2 prosent. (Slike prognoser vil variere litt, avhengig av om man korrigerer for ulik kjøpekraft i enkeltland eller ikke - hovedbildet blir det samme uansett).

Bedre levekår
Den økonomiske veksten har også ført til stor sosial fremgang, spesielt i de landene som har gått fra sentralstyrte, lukkede økonomier til markedsøkonomi, for eksempel Kina, India, tidligere Sovjet-unionen og Øst-Europa. Som FN oppsummerer i pressemeldingen om sin årlige levekårsundersøkelse:

«Etter et kostbart tilbakeslag i menneskelig utvikling i den første halvdelen av 1990-tallet, har Sentral- og Øst-Europa og Samveldet av uavhengige stater (de fleste tidligere Sovjet-statene, red. anm.) vist sterk fremgang, og fremgangen siden 1990 i Øst- og Sør-Asia fortsetter å akselerere.»

Det finnes selvsagt også betydelige problemer. Veksten skaper miljøutfordringer. Det er også grupper som henger etter, både innad i enkelte land og mellom ulike land - spesielt land som i mindre grad er blitt med det internasjonale handelssamfunnet. Mange av disse er i Afrika, hvor både økonomisk vanstyre og AIDS-epidemien hemmer utviklingen.

Likevel skal man være passelig enøyd for ikke å se at hovedtrenden på verdensbasis er positiv, og at globalisering og frihandel er medisinen, ikke sykdommen.

Beklager å måtte skuffe dere, globaliseringsmotstandere: 2007 blir et nytt, godt år for den globale markedsøkonomien.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Er Fredriksen et monster?
«Allo, allo, it’s the French resistance»
Bankenes «rådgivning»
Lykkelig som rik?
Det koker – gi gass!
Fire fantastiske år
Putins jerngrep
Den uviktige prosenten
Ny Asia-krise?
Nyheten som druknet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere