Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge Høyre vil frata studentene 37.760 kroner i året

Foto: (Scanpix)
Oppsiden? De skal få enda mer gjeld.

Norske studenter har i lang tid kjempet for å få mer penger under studier. Kampen mot såkalt 11 måneders studiestøtte har gått i lang tid, og en rekke partier har programfestet at studiestøtten skal utvides.

Alle de store partiene med unntak av Frp har programfestet dette punktet, men så langt har ikke dette blitt fulgt opp.

Nestleder i Unge Høyre, Serine Jonassen, er på ingen måte fornøyd med situasjonen.

- Holder knapt til mat

- I dag får en utbetalt rundt 7000 kroner fra Lånekassen, mens de fleste studenter må betale rundt 5000 kroner i husleie. Da får en bare igjen 2000 kroner til alle andre utgifter, og det holder knapt til mat, sier Jonassen.

- Alle studenter sier at en må få mer i stipend, og stipendandelen blir ikke levekårsjustert i henhold til prisstigningen i samfunnet.

Ifølge Lånekassen er vanlig studiestøtte i dag totalt 47.200 kroner utbetalt hvert semester, hvorav 18.800 kroner omgjøres til stipend forutsatt at eksamener blir bestått. Over en tre års utdannelse får studentene altså rundt 113.000 kroner, mens en masterutdannelse gir totalt nærmere 190.000 kroner i støtte.

- Ikke råd til å gi mer stipend

- Ifølge SSB var det i fjor høst over 260.000 studenter i Norge, og det er ingen partier på Stortinget som har råd til å gi alle studentene mer i stipend, sier Jonassen.

- En god løsning på dette er å gi mer lån i stedet. Jeg emner at alle kan få mer lån slik at en har mer penger å leve for, og dermed kan fokusere på studiene, sier hun.

- Hvor mye bør en få utbetalt for at det skal være nok?

- En må opp til i hvert fall 9000 kroner i måneden, sier Unge Høyre-nestlederen.

Redusere eller fjerne stipendet

Jonassen innser derimot at å gi alle studenter mer lån, er noe som vil koste Lånekassen mer penger.

- Det økte lånet kan finansieres gjennom å gi mindre i stipend. Stipendet må reduseres i alle fall slik at kostnadene dekkes, sier Jonassen.

- Resultatet av dette vil jo bli at studentene i verste fall opparbeider seg minst 37.000 kroner mer i året i lån, i tillegg til det ekstralånet en vil ta opp. Har studenter råd til det, særlig hvis vi tenker på at det er innført nye egenandelkrav på boligkjøp?

- En må se på dette i sammenheng. Men når en velger å studere, så er det en investering i fremtiden, og det er jo ingen som tjener penger på dette i fem år. De aller fleste som går hardt inn for skolen, har ikke tid til å jobbe ved siden av. Folk som virkelig vil satse på skole vil nok mene at det er verdt å få et høyere lån, hvis en får tid til å satse på studiene, sier Jonassen.

- Dessuten: Hvis det blir dyrere å studere, så tror jeg flere blir mer motivert til å arbeidere for å sørge for å bli fort ferdig, sier hun.

- Utdanning er et plussprosjekt

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) mener at Unge Høyre-lederen bare delvis treffer i sine uttalelser.

Foto: (NSO)

- Vi er hjertens enig i at vi har for lite penger, noe som fører til at vi ikke får gjennomført studier på heltid slik vi skal, fordi vi må jobbe ved siden av. Vår politikk er at studiestøtten bør økes til 1,5G, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje til Nettavisen.

- Men vi mener dagens fordelingsmodell, der 40 prosent av lånet omgjøres til stipend ved bestått eksamen. Vi ser positive tendenser på gjennomføringsgraden etter at vi fikk denne ordningen, og så er det jo også slik at hvis studiestøtten økes, så vil jo også lånedelen økes siden dette jo utgjør 60 prosent, sier han.

NSO er for øvrig grunnleggende uenig med Unge Høyre at ingen har råd til å øke dagens studiestøtte.

- Høyere utdanning er et plussprosjekt for samfunnet, og vi vet blant annet fra undersøkelser i Danmark at dette fungerer, slår han fast.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!