*Nettavisen* Nyheter.

Urettferdige USA

Foto: (Foto: AP/Scanpix)

Det er oppsiktsvekkende når Henry Paulson, USAs nye – og superrike – finansminister, ymter om at det kanskje er blitt litt stor forskjell på folk.

07.08.06 08:54

(NA24-KOMMENTAR): I USA har det alltid vært større toleranse for økonomiske forskjeller enn i Norge. Man har dyrket bildet av mulighetenes land, hvor den som jobber hardt kan bli rik. Det har vært viktigere å bake en stor kake enn å diskutere fordelingen av kakestykkene.

Men i det siste har det blitt økende styrke i en debatt om forskjellene i USA, spesielt fordi inntektsutviklingen til folk med lave eller moderate inntekter har vært svak de siste årene, selv om økonomien har vokst kraftig.

Klikk på bildet for å forstørre.

I administrasjonen til president George W. Bush har man imidlertid fastholdt at alt er vel og at den økonomiske politikken stimulerer en vekst som kommer alle til gode.

Rik mann bekymret
Det blir derfor lagt merke til når USAs ferske finansminister Henry Paulson i sin første viktige tale etter tiltredelsen medgir at inntektsfordelingen er et problem.

- Midt i dette landets sterke økonomiske vekst, er det mange amerikanere som rett og slett ikke merker noe til bedringen. Mange ser ikke merkbar økning i nettolønnen, sa Paulson.

Nå er jo dette ganske moderate ord, men de blir lagt merke til blant annet fordi de kommer fra en representant for de virkelig rike. Før han ble finansminister var Paulson toppsjef i Goldman Sachs, verdens mest lønnsomme meglerhus. For innsatsen i første halvår, før han ble finansminister, fikk han en bonus på 18,7 millioner dollar, eller rundt 115 millioner kroner. I fjor tjente han 38 millioner dollar. Da han ble finansminister satt han på aksjer i Goldman Sachs for rundt tre milliarder kroner.

Muligheter?
Det er imidlertid ikke bare Paulson som setter fokus på ulikhetene i USA

Stadig flere forskere slår hull på myten om USA som mulighetenes land. Forskning viser for eksempel at foreldrenes posisjon betyr mer for livsløpet i USA enn i nordiske land. Kommer du fra en fattig familie i USA, er sjansen større enn i Norge for at du dør fattig. Norske forskere har blant annet bidratt til denne rapporten om temaet.

Også fra annet hold kommer det lignende innspill. Magasinet The Economist hadde tidligere i sommer et forsideoppslag om de store økonomiske forskjellene i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Magasinet, som neppe kan betegnes som venstreorientert, tar på lederplass til orde for reformer, spesielt når det gjelder utdannelse, helse og pensjon.

Også Paulson trekker frem utdanning som en nøkkel for å skape fremgang for fattige.

Det er sannsynligvis et meget godt sted å begynne. For utdanning er en nøkkel til suksess i dagens samfunn, og i USA er det enorme forskjeller internt i skolesystemet, som i stor grad er lokalt finansiert. Dette fører typisk til at skoler i fattige byområder er mye dårligere enn skoler i velstående forsteder. Slik sementeres de store økonomiske forskjellene i USA.

Stigen må ha trinn
Economist gjør det klart at magasinet ikke er motstander av forskjeller, så lenge samfunnet som helhet blir rikere, det er et sikkerhetsnett for de fattigste og alle, uavhengig av klasse, rase, religion og kjønn har en mulighet til å klatre oppover samfunnsstigen.

Men selv blant dem som synes det er greit at de rike er rike, er det mange som mener at det må gjøres mer for at de fattige skal ha bedre sjanser til å bedre sine kår.

Som Economist konkluderer: Det er greit med en lang stige, men den må ha trinn.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Pengemaskiner
Misforstått kvartalsdebatt
Stryk til Norges WTO-innsats
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.