*Nettavisen* Nyheter.

USA-hat som drivkraft

Bush stod bak 9/11, og Taliban står for sosial trygghet, skole, helse, lov og orden.

28.01.08 07:53

(NA24-KOMMENTAR): Kristin Halvorsen har fungert godt i rollen som ansvarlig finansminister de siste årene, men før helgen dukket SV-stilen frem igjen da hun deltok på det økonomiske toppmøtet i Davos:

- USA er i deep shit, uttalte finansministeren, og det hørtes unektelig ut som et lønnlig håp snarere enn en nøytral beskrivelse av virkeligheten.

Bush og 9/11
Andre SVere er likevel langt tydeligere i sitt USA-syn enn Halvorsen. Nylig holdt Berit Ås, SVs først leder, foredrag i Horten hvor hun gjenga konspirasjonsteoriene om at det var USA selv som stod bak terrorangrepene 11. september 2001, ifølge avisen Gjengangeren.

Ås stiller spørsmål om ikke USA trengte terrorangrepene for å få gjennomslag for krigene i Afghanistan og Irak, for dermed å få kontroll over oljeressursene. Hun spør også om ikke TV-bildene av flyene som treffer World Trade Center kan være manipulert.

I utgangspunktet skal man selvsagt ha en kritisk innstilling til ting man blir fortalt, og jeg skal langt fra påberope meg å være noen ekspert på flybensin, eksplosiver eller stålkonstruksjoner (det tror jeg ærlig talt ikke Berit Ås er heller). Men jeg synes teoriene til Ås & Co. er syltynne og stort sett tilbakevist eller forklart for lenge siden, for eksempel i denne artikkelen fra Popular Mechanics.

Klikk på bildet for å forstørre.

Totalt urealistisk
Men den viktigste innvendingen er at det er totalt urealistisk at en slik operasjon skulle kunne gjennomføres i et så åpent samfunn som USA. Hundrevis, trolig tusenvis, av mennesker måtte involveres på forhånd og i etterkant for å gjennomføre angrepet og tilsløre hva som faktisk skjedde.

Hvor er for eksempel flypassasjerene nå, hvis det er riktig, som Ås, antyder at det hele dreide seg om et filmtriks? Vil de virkelig holde kjeft, alle de som plantet eksplosiver i tvillingtårnene, eller de som spredte flydeler på plenen utenfor Pentagon?

Jeg er selvsagt klar over at konspirasjonstilhengerne mener dette er full ut realistisk, i og med at diktatur og knebling allerede er snikinnført i USA, med Dick Cheney, Goldman Sachs og Halliburton som hemmelig junta.

Riktignok gjemmer Ås seg bak den vanlige unnskyldningen om at hun bare «stiller spørsmål». Det er det samme ekle grepet holocaust-fornekterne vanligvis tar. De bare stiller spørsmål. Forskjellen er at dersom en veteran fra norsk politikk – la oss si Kåre Willoch eller Gro Harlem Brundtland – gikk ut og «stilte spørsmål» ved om holocaust faktisk skjedde, ville de blitt møtt med voldsom harme – også fra partifeller.

Til sammenligning er det tilsynelatende ingen ledende SVere som er uenige i teorien om at Bush-administrasjonen stod bak terrorangrepene 11. september. I alle fall har jeg ikke registrert at noen har kommet med et pip om teoriene som fremmes av partiveteranen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Min fiendes fiender
Når USA-hatet er så blindt at man tror på vrøvl som dette, blir jo den nødvendige konklusjonen at Bush og USA står for pur ondskap. Og da blir det selvsagt viktig å støtte alle som bekjemper ondskapens rike. Da fremstår plutselig alle USAs motstandere, for eksempel Taliban, som relativt sympatiske. Som en annen SV-veteran, Stein Ørnhøi, uttrykker det:

- Det altfor mange ikke vet, eller vil vite, er at talibanregimet ikke bare er religiøst og militært. Det er et komplett politisk system som garanterer sosial trygghet, skole og helse, lov og orden.

I og med at man ser slik på saken er det ikke rart at SV-ledelsen nå vil ha forhandlinger med Taliban.

Når den altoverskyggende motivasjonen blir at USA skal dukkes, blir verdensbildet ganske merkelig. Det er fint at Berit Ås minner oss på dette.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Kaostrader ga rentekutt?
Hvor går renten?
Kloke ord om børsen
30 års famling i skolen
REC-raset

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag