Gå til sidens hovedinnhold

Biden roses av ekspertene, men én uttalelse trekkes fram: – Dette er uvanlig

– En ualminnelig god innsettelsestale, sier statsviter og forsker på amerikansk politikk, Hilmar Mjelde. USA-ekspert Jan Arild Snoen bet seg spesielt merke i Bidens spark til Trump.

Joe Biden nevner ikke Donald Trump én gang i talen, men ekspertene mener uttalelsene ikke er til å ta feil av. Se klippet der Biden snakker om sannhet og løgner her:

Like før klokken 18 norsk tid ble Joe Biden tatt i ed som USAs 46. president. I innsettelsestalen like etterpå var forsoning og gjenoppbygging et sentralt tema. USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at han mener talen var akkurat det USA trenger nå.

– Traff en nerve

– Anstendighet, empati og forsoning var stikkordene. Det er noe USA trenger nå. Det var en ualminnelig god innsettelsestale, som matchet øyeblikket perfekt. Han snakket edruelig, men empatisk og målrettet om alle krisene landet befinner seg i, og hvordan USA skal komme seg ut av dem, mener Melde og legger til:

– Talen var et robust forsvar av det amerikanske demokratiet og demokratiske normer, som har vist seg skjørt. Derfor var ikke dette bare vante fraser om samhold og demokrati. Denne gang traff ordene virkelig en nerve.

Minerva-journalist, forfatter og USA-ekspert Jan Arild Snoen, synes også talen var god, men er ikke like begeistret.

– Det er en normal og kanskje litt kjedelig tale. Men det er det velgerne vil ha. Nå handler det om å komme tilbake på sporet. Man ønsker å komme tilbake til noe mer normalt, sier Snoen til Nettavisen.

Han mener Bidens fokus på samhold i talen, bygger videre på det han har snakket om i hele valgkampen. Og selv om han ikke synes det var noen store overraskelser, trekker han frem en ting som uvanlig. I en del av talen snakker han om viktigheten av respekt, ære og sannhet.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å forsvare sannheten og bekjempe løgnene, sier Biden.

Selv om ikke Trump nevnes med ett ord i hele talen, mener Snoen at uttalelsene ikke er til å misforstå.

– Det er et klart stikk til Trump. Det er uvanlig å gi slike spark. Trolig er det det som skjedde 6. januar som gjorde at han fant det nødvendig, sier Snoen og viser til Trump-tilhengernes storming av kongressen.

– Ikke til å ta feil av hva han siktet til

Som mange andre, la også Snoen merke til at tidligere president Bill Clintons søvnige uttrykk under talen. Biden er tidligere blitt beskyldt for å ha et kjedelig image.

– Dette kan underbygge det. Men nå vil vi også tilbake til noe som er litt kjedeligere. Landet er i en krise, først og fremst på grunn av pandemien. De trenger ikke mer fiendtlig retorikk, påpeker han.

USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, roser også Bidens tale.

– Han sier alt det riktige som bør sies. Han maner til samhold for å få løst alle USAs problemer. Det er helt nødvendig, sier han til Nettavisen.

Også Mjelde bet seg merke i det han mener er et stikk til Trump.

– Han satte ned beinet skikkelig da han ba folk operere med ærlighet, og ikke bygge sine synspunkter på løgn. Han tar et oppgjør med Trump uten å nevne ham. Det er ikke til ta feil av hva han siktet til, mener Melby.

– Den tøffe jobben gjenstår

Han påpeker at det vil ta tid å samle USA, men mener talen gir et viktig startskudd.

– Den tøffe jobben gjenstår. Men konfliktene stikker dypt og det må jobbes i lang, lang tid for å få gjort noe med dette. Men talen gir et viktig signal, sier Melby.

Selv om Biden ikke brukte mye tid i talen på å snakke om USAs forhold til resten av verden, er han ikke i tvil om at Biden vil styrke viktige internasjonale samarbeid. Han har blant annet gjort det klart at han allerede på sin første dag som president vil signere en erklæring om at USA blir med igjen i Parisavtalen, og melde USA inn igjen i Verdens helseorganisasjon (WHO).

– For Norge er disse signalene som musikk i våre ører. Men Biden har mange problemer å ta tak i på hjemmebane, som vil ta mye ressurser, påpeker Melby.

Forfatter og USA-ekspert Hans Olav Lahlum, mener Bidens tale var «helt grei», og ikke et retorisk mesterverk sett i et historisk perspektiv.

– Det var stødig, greit og fornuftig. Omtrent som ventet. Men jeg hadde kanskje trodd han skulle snakke litt mer om politikk, og spesielt miljøvern, sier han til Nettavisen.

Den positive mottakelsen talen har fått mener han også er et tegn på at folk er lettet.

– Biden snakker og forsoning og samling framfor en aggresiv «America first»-retorikk. Det er en klar kontrast til Trumps tale for fire år siden. Det var også illustrerende hvordan Biden kritiserte Trump uten å nevne ham direkte. Det var en sterk markering mot Trump, mener Lahlum.

Roses av republikanere

Bidens tale er naturlig nok blitt rost av en rekke demokrater, men også flere republikanere hyller presidentens innsettelsestale. Mitt Romney, som var presidentkandidat for republikanerne mot Barack Obama i 2012, sier at Bidens tale var «svært sterk», ifølge CNN. Senatoren har markert seg som en krass kritiker av Donald Trump.

Ifølge NTB uttaler også en annen framtredende republikansk senator, Lisa Murkowski, at Biden gjorde det bra, og at det var akkurat det USA trengte. Senator Susan Collins, også hun republikaner, sier at Biden traff med budskapet om samhold. Hun sier hun er klar for å jobbe med ham for å oppnå felles mål.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted