Utfordrer Høyre og Frp om barnehager

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Droppes bemanningsnormen, vil resultatet være kutt i barnehagebudsjettene mange steder, advarer SV-leder Audun Lysbakken.

23.08.13 11:01

OSLO (Nettavisen): Den rødgrønne regjeringen har sagt at en bemanningsnorm for barnehagene skal på plass innen 2020. Nå frykter SV, som sto bak initiativet, at løftet vil ryke med et regjeringsskifte.

- Jeg utfordrer Frp og Høyre til å klargjøre overfor norske foreldre om de har tenkt å gjennomføre det vår regjering har vedtatt om bemanningsnormen, eller om de vil gå bort fra å innføre den, sier Lysbakken til Nettavisen.

Viser til Oslo-erfaringer
SV-lederen, som står på førsteplass på partiets liste i Hordaland og kjemper både for sitt mandat og for å få SV over sperregrensen, sier det blant annet er erfaringer fra Oslo som gjør ham bekymret for hva som vil skje dersom Høyre kommer til makten.

Lysbakken viser til at Oslo kommune ønsket å fjerne bemanningsnormen. Høyre-byrådet sa i fjor høst opp bemanningsavtalen som hadde vært gjeldende siden 1987. Men da SV fikk et orde med i laget i forbindelse med avtalen om Tøyen og Munch-museet, ble bemanningsnormen gjeninnført.

En voksen per tre barn
I dag er det opp til kommunene selv å avgjøre hva slags voksentetthet det skal være i barnehagene. Bemanningsnormen regjeringen vil innføre vil sette et minstekrav som er én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år.

Vil bety nye 1800 årsverk
Den minstestandarden vi vil lovfeste vil bety en opptrapping på antall årsverk på cirka 1800 totalt. Regjeringen har sagt at loven skal tre i kraft i 2020, og den har lovet kommunene en kompensasjon som gjør det mulig å ansette flere folk. Kompensasjonen tar utgangspunkt i hva slags barnehagebemanning kommunene hadde i 2011.

- Men dette er en standard som står og faller på kommuneøkonomi. Hvorfor mener dere det er så viktig å lovfeste en slik bemanningsnorm?

Frykter nedbemanning
- I ganske mange kommuner har vi sett en nedbemanning i barnehagene, og det bekymrer oss. Hvis vi har en nasjonal politikk som sier at det kommer en bemanningsnorm i løpet av de neste årene, så gir det ingen mening å bemanne ned.

- En av grunnene til at jeg frykter at normen vil ryke med en borgerlig regjering, er det vi så da Høyre-byrådet i Oslo ønsket å fjerne den. Vi fikk tvunget den tilbake. Erfaringen med den forrige regjeringen når det gjaldt kommuneøkonomi var også at kranene ble skrudd veldig igjen. Når de skal prioritere skattelettelser, så regner jeg med at handlingsrommet når det gjelder kommuneøkonomi blir veldig begrenset, sier Lysbakken.

- Kan ikke innføres over natten
- Det er lenge til 2020?

- Ja, det kan virke lenge, men denne normen kan ikke innføres over natten. Vi greier ikke å skaffe alt de pedagogisk utdannede folkene på kort tid, men det å si at denne normen skal komme, gir en effekt.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.