Utøya direkte: - I morgen er sommerleiren tilbake

TOK UTØYA TILBAKE: AUF-leder Mani Hussaini holder tale under overrekkelsen av "nye Utøya" torsdag kveld.

TOK UTØYA TILBAKE: AUF-leder Mani Hussaini holder tale under overrekkelsen av "nye Utøya" torsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

1000 påmeldte til den første AUF-leiren på Utøya siden massakren.

06.08.15 18:40


UTØYA/OSLO (NTB og Nettavisen): - For at vårt demokratiske system skal overleve må nye generasjoner få øvelse i praktisk demokrati og lære og leve sammen i forskjellighet. Utøya kan og vil bli en viktig symbolsk kraft i kampen mot ekstremisme. Vi har pusset opp og etablert nye bygg. I morgen er sommerleiren tilbake, sa AUF-leder Mani Hussaini da de nye byggene på Utøya ble innviet torsdag.

Hussaina takket i en tale de mange som har bidratt med alt fra dugnadsarbeid til penger. Petter Stordalen og Christian Ringnes er blant dem som har bidratt økonomisk.

Saken oppdateres.

VIDEO: Klokka 18 er det overrekkelse av nye bygg på Utøya. Klokka 18.30 er det historiefortelling med blant andre Jens Stoltenberg og Trond Giske.

VENDER TILBAKE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ankommer Utøya torsdag ettermiddag i forbindelse med årets sommerleir i AUF. Her snakker han med Trond Giske (t.v) og AUF-leder Mani Hussaini (t.h) på landsiden. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)


NYE BYGG: AUF-leder Mani Hussaini holder tale under overrekkelsen av "nye Utøya" torsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Unge AUF-ere frykter ikke at terrorangrepet for fire år siden skal kaste skygger over årets AUF-leir på Utøya, som voktes av politi døgnet rundt.

I rekordfart reises det irrgrønne teltet til Mathea Pedersen (18) og Ingrid Resell Krogstad (19) i et hjørne av teltleiren på Utøya. Det er første gang jentene fra Sør-Trøndelag er på leir her. De var aldri et sekund i tvil om de skulle være med på å ta Utøya tilbake.

– Det er en veldig fin opplevelse. Det er morsomt og imponerende at så mange som var med i 2011, også er med i år. Det er ganske sterkt, sier jentene til NTB.

Leiren er den første på Utøya siden terrorangrepet for fire år siden, der 69 mennesker ble skutt og drept.

KLARE FOR AUF-LEIR: Mathea Pedersen (t.h.) og Ingrid Resell Krogstad slår opp teltet sitt under AUFs sommerleir på Utøya torsdag formiddag, fire år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Grundig kontroll

Allerede ved titiden torsdag var køen av AUF-ere som skulle sjekke inn på leiren, lang. Med armene fulle av sekker, bager og kosedyr ventet de tålmodig på landsiden, der både bagasje og billetter ble grundig kontrollert før de kunne klatre om bord på MS Thorbjørn.

Årets deltakerantall er rekordhøyt, med over 1.000 påmeldte.

– Denne leiren vil bli historisk, sa AUF-leder Mani Hussaini til NTB da Utøya åpnet for pressen onsdag.

Politi

Politiets tilstedeværelse er langt mer merkbar enn for fire år siden. To politibåter patruljerer rundt øya, og uniformerte og bevæpnede politifolk er til stede døgnet rundt både på øya og på landsiden.

– Sikkerheten er godt ivaretatt. Vi har hatt en veldig god dialog med politiet under forberedelsene, sier leirsjef Ragnhild Kaski til NTB.

– Vi har en god bemanning, sier politistasjonssjef ved Hønefoss politistasjon, Kjell Magne Tvenge, som ikke vil oppgi detaljer rundt sikkerhetsopplegget.

Han understreker at det ikke foreligger noen konkret trussel mot arrangementet. Garantier for at ingenting vil skje, kan imidlertid verken Kaski eller noen andre gi.

– Men jeg kan garantere at vi har forberedt en fantastisk leiropplevelse for alle, sier leirsjefen.

AUF-generalsekretær Ragnhild Kaski under AUFs sommerleir på Utøya torsdag formiddag, fire år etter terrorangrepet 22. juli 2011 Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Preget

Leirdeltakerne Ingrid og Mathea mener det var bra at tidligere AUF-leder Eskil Pedersen gikk ut like etter 22. juli-angrepet og erklærte at ungdomspartiet skulle ta Utøya tilbake.

– Det viser jo at han (Anders Behring Breivik, journ.anm.) ikke vinner. Vi skal ikke bli skutt til taushet, vi skal ikke la oss stoppe eller knekke, men fortsette på den måten vi gjorde før, sier Ingrid.

Samtidig tror de terrorangrepet kommer til å sette sitt preg på sommerleiren.

– Det kommer jo til å prege dem som var her da, eller som mistet noen, men det kommer ikke til å være noe hovedfokus, sier Mathea.

Tur til minnelund

Både hun og Ingrid har tenkt å ta seg en tur til minnelunden som er opprettet nær øyas høyeste punkt. Der svever en stålring med navnene til ofrene etter terrorangrepet inngravert.

– Vi må jo det. Den ser veldig fin ut, sier Mathea.

– Det har vært en veldig bra prosess rundt stedet. De har fått til noe som er både fint og verdig, supplerer Ingrid.

– Hva håper dere først og fremst å få ut av denne leiren?

– Det er å møte Jens, ja! detter det ut av jentene, før de skynder seg å moderere:

– Og Jonas også, så klart, det er jo han som er partileder.

Tidligere statsminister og nå NATO-sjef Jens Stoltenberg kommer til Utøya torsdag, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker leiren lørdag.

– Dessuten har vi en volleyballpokal å forsvare, sier de to. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.