RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utsetter nye områder

Sist oppdatert:
Oljebransjen må vente i to år til på å lete i umodne områder på norsk sokkel. Samtidig får rekordmange nye selskap innpass på norsk sokkel.

Regjeringen melder at de har besluttet å utsette 20. konsesjonsrunde med ett år, for å sikre fortsatt kostnadseffektiv utforskning av de umodne områdene på norsk sokkel.

Det er ett år siden 19. konsesjonsrunde ble gjennomført, og flere store nye felt ble åpnet for leteboring blant annet i nord. Nå legger regjeringen det til grunn for at de nå utsetter den neste konsesjonsrunden med ett år.

Her kan du se et kart over tildelingene.

Vil hindre tørre brønner
- Som en følge av disse tildelingene, vil det i årene som kommer være høy leteaktivitet. Mange letebrønner vil bores i de samme områdene som er aktuelle for utlysning i 20. konsesjonsrunde, heter det i en melding fra Olje- og energidepartementet.

Regjeringen mener disse brønnene vil gi informasjon som er viktig for myndighetene når den 20. konsesjonsrunden skal planlegges.

- Dersom man går for raskt frem med nye tildelinger, risikerer man å bore unødvendige, tørre brønner, heter det i meldingen.

Dette bryter med tidligere uttalt politikk om å utlyse nye konsesjonsrunder annen hvert år i Norskehavet. Selv om det har vært avholdt konsesjonsrunder i umodne områder hvert annet år, er det likevel åpnet for at rundene kan arrangeres med en annen hyppighet.

Rekordmange tildelinger
Samtidig behandlet regjeringen i dag forslaget til tildelinger i såkalte forhåndsdefinerte områder (TFO 2006). Det har vært stor interesse for denne runden og hard konkurranse om flere av blokkene. Nå sender departementet ut 48 utvinningstillatelser som omfatter 85 blokker til en rekke selskaper i dennne omgangen.

Aldri før er det blitt tilbudt så mange utvinningstillatelser på norsk sokkel.

-TFO-ordningen har vist seg svært vellykket for å øke aktiviteten i modne områder av sokkelen. Dette er en fornuftig ressurspolitikk. Hvert år siden oppstarten av ordningen i 2003 har det vært en økning i antall søkere, utvinningstillatelser og tildelt areal, og i år er omfanget større enn noen gang, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

TFO-ordningen gir gode muligheter for nye og mindre aktører på sokkelen, noe vi ikke minst ser i denne runden. Av de 33 selskapene som får tildelinger, er 8 helt nye aktører på norsk sokkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere