RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uverdig død får mild kritikk

Foto: Gurid Ivarhus Næss (Harstad Tidende/Gurid Ivarhus Næss)
Noe av de siste 78 år gamle Kristine P. Nielsen fikk høre fra pleierne, var at hun bare laget bråk. Men Helsetilsynet mener at sykehjemmet ikke har brutt noen lover.

Nielsens datter Karin reagerte på behandlingen de ansatte ved sykehjemmet ga moren hennes. Derfor la hun en opptaker i morens nattbordsskuff.

Døde alene
Opptaket avslørte blant annet at to pleiere matet Nielsen mens det høres stønning og gurgling fra pasienten. (Obduksjonsrapporten viser mat i lungene hennes). Pleierne forlater så pasienten, som senere harker, stønner og hoster seg inn i døden alene. Deretter går det lang tid før en pleier kommer inn, og registrerer at pasienten er død. Det høres noe senere at to pleiere drøfter hva de skal si til datteren, og de blir enige om å oppgi feil dødstidspunkt.

Men Helsetilsynet fant ikke brudd på helselovgivningen etter dødsfallet ved sykehjemmet i Harstad. Helsetilsynets konklusjon er at omsorgen ikke er optimal i forhold til det som forventes i henhold til helsepersonellovens paragraf fire, men finner likevel ikke at det foreligger overtredelse av helselovgivningen, skriver Aftenposten.

- For mild
Det er fylkeslegen i Troms som er Helsetilsynets forlengede arm, og som har ansvaret for denne saken.

- Vi har vurdert om det er brudd på kravet til forsvarlighet. Etter mye diskusjoner og uenighet her, er vi kommet frem til at det ikke har vært brudd på helselovgivningen. Det har vært en vanskelig sak, sier fylkeslege Gerd Ersdal i Troms.

Sykepleierforbundets etiske råd reagerer derimot med flengende kritikk overfor sykehjemmet, og mener at reaksjonen fra Helsetilsynet er alt for mild.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere