RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uverdig valgkamp

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Den siste uken har vi sett tre klare eksempler på utspill som ligner mer på amerikanernes skitne valgkamp enn det vi har vært vant til her hjemme.

KOMMENTAR: Carl I. Hagen la onsdag kveld ut en Facebook-melding der han blant annet sier: «Det rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet. Jeg gremmes!»

Hagen driver her et spill som bringer valgkampen ut av balanse. Å utnytte en så tragisk sak i valgkampinnspurten er usmakelig og uverdig. Det bryter dessuten med en helt grunnleggende ide i moderne demokratier - at folk er ansvarlig for sine egne handlinger.

Det er ikke første gang Hagen tråkker over i en valgkampinnspurt. I 2003 gikk han i strupen på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik ved å hevde at Haugesund-drapet ville vært unngått med FrPs asylpolitikk. I Valgkampen 2011 husker vi også hans Utøya-utspill som skapte sterke reaksjoner. Den gang angret han og mente seg misforstått. Denne gang må Hagen umiddelbart legge seg flat og beklage - både til de pårørende og til regjeringen.

Et annet eksempel på overtramp i denne valgkampen er trusler om boikott av Olav Thon etter at han flagget sin sympati med FrP. Det blir en krevende øvelse i tiden fremover om organisasjoner skal kartlegge politiske standpunkter til ledelsen i alle selskaper de har kontakt med. Det er i liten grad Olav Thon som vil bli rammet av en eventuell boikott. I stedet er det de ansatte ved Thons hoteller som rammes gjennom lavere belegg på hotellene. Det er først og fremst gjennom dialog og meningsutveksling at standpunkt kan brytes og endres. Boikott er sjelden en målrettet måte å få frem politiske budskap på.

Også reklamemannen og statsministerens nære venn Kjetil Try bommer så det suser i innspurten når han karakteriserer Olav Thon som «en egoist i rød lue». Det angrepet faller på sin egen urimelighet. Jeg kjenner selv Olav Thon som en nøysom, samfunnsengasjert og raus person, blant annet gjennom hans langvarige engasjement for norsk friluftsliv. Men Try skal ha en ting - han har lagt seg flat og beklaget dypt til Thon.

Vi er i innspurten av valgkampen. Men det er ingen grunn til å miste anstendigheten av den grunn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere