RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valg-gallup kan forbys

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Regjeringen vurderer å forby meningsmålinger de siste dagene før valg.

Et av spørsmålene i høringsrunden til ny valglov er om det bør innføres begrensninger for mediene til å offentliggjøre meningsmålinger de siste dagene før et valg, skriver Aftenposten.

Spørsmålet stilles fordi regjeringen lurer på om velgerne i for stor grad lar seg påvirke av meningsmålingene, og statssekretær Dag Henrik Sandbakken (Sp) sier at de er åpne for å forby offentliggjøring.

Det er viktig at valg gjennomføres så nøytralt og riktig som mulig. Meningsmålinger i sluttfasen kan påvirke styrkeforholdet mellom partiene, sier statssekretæren som svarer i kommunalminister Åslaug Hagas feriefravær.

En rapport om mulige konsekvenser av meningsmålinger foran valg ble laget for departementet tidligere i år. Forfatterne er kritiske til bruken av målingene, og mener mediene leger for stor vekt på resultatene av de.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund tror imidlertid det er en dårlig ide med forbud, og mener all informasjon foran et valg er med på å skjerpe folks interesse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere