Arbeiderpartiet kjøpte navnelister fra et byrå og sendte ut valgkamp-SMS til 500.000 potensielle velgere søndag - også til de som hadde reservert seg mot å motta reklame på den måten. Det fikk flere til å reagere.

Les også: Høyre om Aps SMS-aksjon: - Dette hadde ikke vi gjort

Kommunikasjonssjef i Ap, Ingrid Langerud, avviser at de har brutt markedsføringsloven.

«Hei. Stortingsvalget blir jevnt. Du avgjør om Frp og Høyre fortsetter i regjering. Vil du ha et skifte? Skole og eldre fremfor skattekutt? Stem Arbeiderpartiet!»

Slik lød meldingen en halv million nordmenn fikk på mobiltelefonen sin søndag formiddag.

- Nytt i norsk valgkamp

- Dette er nytt i en norsk valgkamp, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, til Nettavisen.

- AP har jo ikke lyktes så godt i denne valgkampen, men valget er jo ikke over ennå. De har nok slitt med å nå frem til sine velgere, så denne SMSen er vel en oppsummering av det de ønsker at valgkampen skal dreie seg om, men som de kanskje ikke har lyktes med å få alle til å fokusere på. Valgkampen deres har jo blant annet blitt forstyrret av Støres investeringer, og en del andre ting, sier Bang, som er ekspert på PR og politisk kommunikasjon.

Vekker reaksjoner

Flere som har reservert seg mot reklame på telefonen stusser over at de får meldingen. Noen sammenligner det med spamming.

- Hva er egentlig vitsen med å reservere seg mot reklame? spør en på Arbeiderpartiets Facebook-side - der det er en lang rekke personer kommenterer og diskuterer saken.

«Arbeiderpartiet, hvorfor sender dere meg denne meldingen? Jeg er reservert mot reklame?» spør én på Twitter.

«Ap bryter markedsføringsloven, masseutsendelse av SMS uten aktivt samtykke», skriver én annen.

«Valg SMS fra Ap ... Lovlig? DM er veldig spesielt på dette budskapet», lyder en annen av reaksjonene - også den på Twitter.

Kjøpte telefonliste fra byrå

Arbeiderpartiets opplyser til Nettavisen at listen over mottakere er kjøpt fra byrået Iper Konsument og at antallet mottakere er 500.000 stemmeberettigede. Listen er kjøpt for én gangs bruk. Prisen for masseutsendelsen er cirka 1 krone per melding.

Mens Markedsføringsloven har en formulering om at du kan reservere deg mot uønsket reklame, gjelder dette for næringsdrivende, og det finnes et unntak i denne loven for frivillige organisasjoner.

Det er dette smutthullet Arbeiderpartiet har benyttet seg av. Dermed har de kunnet sende SMS med politisk reklame også til mottakere som ikke har gitt noe slikt samtykke.

- Er Markedsføringsloven klar på dette punktet? Er det åpenbart at dette unntaket gjelder politiske partier og valgkamp?

- Det er ikke forbudt å distribuere politisk informasjon fra politiske parti til velgere. Forbrukerombudet har uttalt seg om dette både i dag og ved tidligere anledninger, og slått fast at dette er lovlig. Forbudet i markedsføringsloven er begrenset til reklame fra næringsvirksomhet, sier Aps kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i et epostsvar til Nettavisen.

- Er ikke Ap redd for at dette kan bli oppfattet som spam?

- Vi har fått henvendelser med spørsmål om dette er innenfor lovverket, og det er det. Vi forsøker å besvare alle som har tatt kontakt, og vi beklager overfor de som opplever at det har vært til irritasjon, svarer Langerud.

Høyre: - Hadde ikke vi gjort

- Dette hadde ikke vi gjort. Jeg tror ikke dette er en kampanjeform folk setter så stor pris på, særlig når man ikke har gitt samtykke til å motta slik reklame.

Det sier Høyres markeds- og kampanjesjef Dag Terje Solvang i en kommentar til Arbeiderpartiets masseutsendelse av SMS søndag.

Solvang sier til Nettavisen at han reagerer på at Arbeiderpartiet velger det han kaller en negativ form i sitt SMS-budskap når de skriver «Skole og eldre fremfor skattekutt?».

- Det er svartmaling og negativt, men det er noe de har brukt mesteparten av valgkampen på, sier han til Nettavisen.

- Ønsker å nå bredt ut

Ap selv redegjorde om SMS-utsendelsen på Facebook ved 17-tiden søndag og skriver: «Dersom denne tekstmeldingen har vært til irritasjon, beklager vi dette!»

På sin nettside har Arbeiderpartiet søndag lagt ut en redegjørelse om partiets SMS-utsendelse. Her skriver partiet at de ønsker å nå bredt ut med sin politikk og mobilisere flest mulig til å stemme. «I tillegg til markedsføring gjennom annonser og materiell har vi sendt ut brev og SMS direkte til velgergrupper», heter det.

Se redegjørelsen Ap har lagt ut på sine nettsider her

Ap viser til Forbrukerombudets uttalelser om hva som er lov og ikke lov når det gjelder politisk reklame: «Det er lov å distribuere politisk informasjon fra politiske parti til forbrukere, også til de som har reservert seg mot reklame. Forbudet i markedsføringsloven er begrenset til reklame fra næringsvirksomhet», skriver Ap og legger ved to lenker, den ene til en nyhetssak om partienes budsjetter for reklame i valgkampen og den andre en redegjørelse fra Forbrukerombudet om reklame for politiske partier.

Denne nyhetssaken er oppdatert blant annet med hva Ap skriver på sin nettside og på Facebook.

Her er noen av reaksjonene på Aps SMS-utsendelse: