RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Oslo 20170911. Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei til talerstolen på arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20170911. Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei til talerstolen på arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Avisenes eksperter: Ap trenger en havarikommisjon

Sist oppdatert:
Valgresultatet er klart og avisenes eksperter er ikke i tvil hvem den store taperen er. Arbeiderpartiet trenger en havarikommisjon, skriver Aftenpostens redaktør.

– Flørting med KrF, mediestyr rundt partilederens økonomiske disposisjoner og en endeløs rekke dårlige målinger har nok sin del av ansvaret for det elendige resultatet. Dette er likevel underordnet det faktum at Ap ikke traff velgerne hjemme med sitt hovedbudskap, skriver Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten.

Politisk kommentator i VG Frithjof Jacobsen tviler sterkt på at Ap-leder Jonas Gahr Støre overlever «det elendige resultatet».

– Selv om det er et samlet Ap som har bommet på valgstrategi og politiske disposisjoner, er det han som sitter med det endelige ansvaret. Jeg klarer ikke å se at Ap kan gå til et nytt valg med ham som statsministerkandidat. Jeg tror hans dager er talte, skriver Jacobsen.

Han understreker også at et slikt nederlag i andre land ville ført til at partilederen varslet sin avgang allerede på valgnatten.

Tror Listhaug kan ofres

Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum mener Støre og Arbeiderpartgiet begikk to feilgrep som kostet partiet valgseieren. Les mer i kommentaren: Arbeiderpartiet satset alt på feil kort og tapte valget

Nyhetsredaktør i Nettavisen Erik Stephansen trekker fram Listhaug-problematikken, og hvorvidt integreringsministeren må omplasseres for å blidgjøre de to støttepartiene uten å skape misnøye blant «grasrota som simpelthen elsker Sylvi Listhaug».

– Det kan bli avgjørende å finne en ny posisjon – enten i regjeringen eller i partiet – som gir like høy status, men der hun ikke blir like kontroversiell, mener han.

– Arvet makten, ikke mobiliseringsevnen

Kommentator i Dagbladet Ola Magnussen Rydje mener at dersom Støre hadde stukket av med seieren i årets valg, hadde det vært på tross av og ikke på grunn av partiets strategi.

– Støre arvet makten, men arvet ikke mobiliseringsevnen. Selv om undersøkelser før valget viste at flere har ønsket seg en Arbeiderparti-ledet regjering enn Høyre-ledet regjering, har ikke partiet under Støres ledelse lenger den stoltenbergske spurtkraften, skriver Rydje.

Tidligere har man sett Ap kare til seg de nødvendige prosentpoengene mot valgkampens slutt, men dette skjedde ikke i år.

– Seier med bismak

Men veien videre blir heller ikke enkel for valgets vinner statsminister Erna Solberg og Høyre. De har ikke lyktes med å nå målet om å fortsette i ytterligere fire år med et like sterkt styringsgrunnlag.

– Gleden over å få fortsette som statsminister må ha en bismak. Flertallet hun nå går videre med, er sårbart, skriver politisk redaktør i Aftenposten Trine Eilertsen.

Videre skriver hun at Venstre og KrF ikke overlever fire år til med den typen samarbeid de nå har avsluttet, og at de retoriske konfliktene med Frps Sylvi Listhaug har bidratt til å svekke dem.

– Kanskje hadde det blitt mindre tungt å forsvare regjeringssamarbeidet hvis en annen statsråd hadde hatt akkurat den jobben.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere