*Nettavisen* Nyheter.

DN: Regjeringen lokker KrF med utenriksminister-posten

Statsminister Erna Solberg (H) lokker KrF og Knut Arild Hareide til regjeringen med utenriksministerpost. Bildet er tatt under Arendalsuken i august. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Stillingen som utenriksminister vil kunne tilbys Kristelig Folkeparti som lokkemiddel for at partiet skal gå inn i regjeringen, ifølge Dagens Næringsliv.

16.09.17 11:53

Det har avisen fått bekreftet fra kilder i regjeringsapparatet.

– Å være utenriksminister innebærer å være svært synlig, og de fleste oppnår å bli populære. Det er et perfekt utgangspunkt for å bygge en ordentlig profil før valget i 2021, sier en kilde.

Nyheten om at Børge Brende (H) går av, synliggjør at det nå står en toppstilling og venter på KrF – hvis de skulle konkludere med at partiet er best tjent med å gå inn i regjering. Fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF ser oppsiden med å gå inn i regjeringen.

KrF avvisende til Frp

– Knut Arild Hareide kunne blitt en flott utenriksminister. Min begrunnelse for å vurdere regjeringsdeltakelse er nettopp for KrF å kunne få muligheten til å profilere vår politikk og få reell innflytelse i den daglige politikken. Men jeg tror ikke det er nettopp utenriksministerstillingen som er avgjørende. Da kortslutter vi debatten, sier Kårbø.

Les også: Hareide: - Ikke stor forskjell på Siv Jensen og Jonas Gahr Støre

KrF-leder Hareide har flere ganger uttalt at det ikke er aktuelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet (Frp), og har pekt på en sentrum/Høyre-regjering bestående av eget parti, Venstre og Høyre. Dette har Solberg avvist som urealistisk.

Denne uken ble det også klart at Venstre har åpnet for å danne regjering, selv om det betyr å dele makten sammen med Frp.

Les også: Børge Brende går av som utenriksminister

Spekulasjoner

Så sent som i går ble det spekulert i om det er nåværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) som kan få den attraktive utenriksministerposten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nåværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

41-åringen har vært forsvarsminister i fire år. Før det satt hun på Stortinget, og ledet utenriks- og forsvarskomiteen fra 2009 til 2013, og kirke-, utdannings- og forskningskomiteen fra 2005-2009.

– Jeg håper det blir Ine, sa Atlanterhavskomiteens generalsekretær Kate Hansen Bundt til NTB fredag.

– Hun er meget kunnskapsrik. Hun har i sin periode som forsvarsminister fått bygget et godt int ernasjonalt nettverk, ikke minst i Europa og USA. Hun er konkret, fokusert og god til å behandle folk rundt seg.

Også seniorforsker Halvard Leira ved NUPI trekker fram Søreide.

Mulig fremtidig partileder

– Internt i Høyre peker mange på Søreide. Men samtidig har mange snakket om henne som en fremtidig partileder og statsminister, og da er det ikke sikkert utenriksministerposten er det lureste for henne, sa han til NTB fredag.

Norge har aldri hatt kvinnelig utenriksminister.

– Jeg overlater til Erna å velge utenriksminister, men på generelt grunnlag er det ingen tvil om at Ine er godt kvalifisert, sier Nikolai Astrup, stortingsrepresentant og leder i Søreides eget fylkeslag, Oslo Høyre, til Aftenposten.


Har du sett denne videoen fra valgkvelden?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.