RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trine Skei Grande og Venstre går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti med tre hovedkrav.
Trine Skei Grande og Venstre går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti med tre hovedkrav. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Her er Venstres tre hovedkrav til Erna og Siv

Sist oppdatert:
Trine Skei Grande (V) går ikke i refjeringsforhandlinger med ultimatum.

Trolig blir ikke engang Lofoten, Vesterålen og Senja vernet i forhandlingene om makt, skriver Dagbladet onsdag kveld.

Det er ennå usikkert hvilke partier soom kommer til å danne regjering. Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) er selvskrevne, men både Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) har vært avvisende til å regjere sammen med Siv Jensens Frp. 

Vil bli kunnskapsminister

De har også diskutert å ha en løsere støtte til en Høyre/-Frp-regjering. Men dagen etter valget utelukket likevel ikke Venstre å gå i regjering med Frp, og partileder Trine Skei Grande har åpent uttalt at hun kunne tenke seg å bli kunnskapsminister, statsrådsposten som Høyre og Torbjørn Røe Isaksen har i dag.

Dagbladet skriver at partiet vil gå inn i regjeringsforhandlingene med tre hovedkrav som er:

  • Fortsatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (kalt LoVeSe)
  • Flere faglærte lærere i skolen
  • Fritak for arbeidsgiveravgift for gründerbedrifter

- LoVeSe viktigst

I tirsdagens TV-debatt ga også partileder Trine Skei Grande uttrykk for at vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, er hennes førsteprioritet i regjeringsforhandlingene.

Onsdag kveld meldte bt.no at bare to av Venstres fylkesledere avviser kategorisk et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. De fleste vil dog helst ha en ny Solberg-regjering med KrF.

Ifølge en ringerunde lokalavisen har gjort til alle Venstres fylkesledere, mener de fleste – i tråd med partileder Trine Skei Grande – at førstevalget er en blågrønn regjering med Høyre og KrF.

– Det er politikken som er avgjørende, og da er det fornuftig å diskutere om vi skal gå i regjering. Det vil kunne gi oss større politisk innflytelse på viktige områder som skole og miljø, sier leder i Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde til avisen.

Det er fylkeslederne Magdalena Fransson Lindtvedt i Vestfold og Leif Gøran Wasskog i Finnmark som helt klart ikke vil samarbeide med Frp.

– Det handler både om verdier og enkelte ministre i den sittende regjeringen. Venstre kan aldri kompromisse om menneskerettigheter i integreringspolitikken eller i viktige miljøsaker, sier Wasskog.

Det er partiets stortingsgruppe som skal avgjøre regjeringssamarbeid, og mange av fylkeslederne er innstilt på å gi Grande stort handlingsrom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere