Gå til sidens hovedinnhold

Høyre om Arbeiderpartiets SMS-aksjon: - Dette hadde ikke vi gjort

- Tror ikke dette er en kampanjeform folk flest setter så stor pris på, sier Høyres kommunikasjonssjef.

OSLO (Nettavisen):- Dette hadde ikke vi gjort. Jeg tror ikke dette er en kampanjeform folk setter så stor pris på, særlig når man ikke har gitt samtykke til å motta slik reklame.

Det sier Høyres markeds- og kampanjesjef Dag Terje Solvang i en kommentar til Arbeiderpartiets masseutsendelse av SMS søndag.

Les også: Ap sendte valg-SMS til 500.000 nordmenn - vekker reaksjoner

Solvang sier til Nettavisen at han reagerer på at Arbeiderpartiet velger det han kaller en negativ form i sitt SMS-budskap når de skriver «Skole og eldre fremfor skattekutt?».

- Det er svartmaling og negativt, men det er noe Ap har brukt mesteparten av valgkampen på, sier han til Nettavisen.

Trosset reservasjoner

Mange har reagert etter å ha mottatt Arbeiderpartiets valgkamp-SMS søndag. Flere som fikk meldingen forteller at de har reservert seg mot denne type reklameframstøt og de spør seg om dette kan være lovlig.

Markedsføringsloven gjør det klart at man kan reservere seg mot direktereklame, men det er næringsdrivende som må ta hensyn til dette. Reglene åpner for at frivillige organisasjoner kan se bort fra slike reservasjoner. Det er dette smutthullet Arbeiderpartiet har benyttet seg av.

Kjøpte navnelister

Partiet kjøpte navnelister fra byrået Iper Konsument og sendte ut følgende valgkamp-SMS til 500.000 potensielle velgere søndag:

«Hei. Stortingsvalget blir jevnt. Du avgjør om Frp og Høyre fortsetter i regjering. Vil du ha et skifte? Skole og eldre fremfor skattekutt? Stem Arbeiderpartiet!»

Kampanjen kostet rundt 1 krone per melding, får Nettavisen opplyst.

Vekker reaksjoner

Flere som har reservert seg mot reklame på telefonen stusser over at de får meldingen. Noen sammenligner det med spamming.

«Arbeiderpartiet, hvorfor sender dere meg denne meldingen? Jeg er reservert mot reklame?» spør én.

«Ap bryter markedsføringsloven, masseutsendelse av SMS uten aktivt samtykke», skriver én annen på Twitter.

Ap: - Ikke forbudt

- Er Markedsføringsloven klar på dette punktet? Er det åpenbart at dette unntaket gjelder politiske partier og valgkamp?

- Det er ikke forbudt å distribuere politisk informasjon fra politiske parti til velgere. Forbrukerombudet har uttalt seg om dette både i dag og ved tidligere anledninger, og slått fast at dette er lovlig. Forbudet i markedsføringsloven er begrenset til reklame fra næringsvirksomhet, sier Aps kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i et epostsvar til Nettavisen.

- Er ikke Ap redd for at dette kan bli oppfattet som spam?

- Vi har fått henvendelser med spørsmål om dette er innenfor lovverket, og det er det. Vi forsøker å besvare alle som har tatt kontakt, og vi beklager overfor de som opplever at det har vært til irritasjon, svarer Langerud.

«Håper de andre partiene merker seg reaksjonene»

Noen av reaksjonene på SMS-utsendelsen kommer også på Arbeiderpartiets Facebook-side:

«Tenke seg det at slike smser er lovlige. Tenk om alle de politiske partiene gjorde dette, vi som potensielle velgere hadde blitt nedlesset av slike meldinger. Dette var rett og slett dumt. Dere nærmest oppfordrer mottaker av meldingen til å stemme på dere. Veldig lite informasjon i smsen annet enn "stem på oss"», heter det i et innlegg.

«Håper de andre partiene merker seg reaksjonene mot dette svineriet og ALDRI prøver på det samme», skriver en annen.

Andre er overrasket over at SMS-utsendelsen utløser så mange hissige tilbakemeldinger:

«Her er det mange såre sjeler. At en sms skal sette igang slik skred er forbausende da man blir bombardert med valgmatteriell i dyngevis fra alle kanter hele tiden», skriver en kvinne på Arbeiderpartiets Facebook-side.

Arbeiderpartiets egen redegjørelse

På sin nettside har Arbeiderpartiet søndag lagt ut en redegjørelse om partiets SMS-utsendelse.

Se også redegjørelsen Ap har lagt ut på sine nettsider her

Her skriver de blant annet: «Det er lov å distribuere politisk informasjon fra politiske parti til forbrukere, også til de som har reservert seg mot reklame. Forbudet i markedsføringsloven er begrenset til reklame fra næringsvirksomhet. Dette har også Forbrukerombudet uttalt seg om.»

Arbeiderpartiet legger ved to lenker, den ene til en nyhetssak om partienes budsjetter for reklame i valgkampen og den andre en redegjørelse fra Forbrukerombudet om reklame for politiske partier.

Les også

Kona til Støre glemte ID - fikk ikke stemme

Les også

Rødt og MDG skremt av orkanen Irma

Har du sett denne videoen?

Kommentarer til denne saken