RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skriver følgende på Facebook: Det er et forhold ved valget som bekymrer meg fra et demokratisk utgangspunkt. Nemlig alle sakene mot APs leder som plutselig dukket opp i valgkampen. 
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skriver følgende på Facebook: Det er et forhold ved valget som bekymrer meg fra et demokratisk utgangspunkt. Nemlig alle sakene mot APs leder som plutselig dukket opp i valgkampen.  Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Jagland mistenker norsk presse for «direkte intervensjon» i valget

Sist oppdatert:
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er bekymret for at pressen kan ha prøvd å påvirke utfallet av valget. «Et demokratisk problem», advarer han.

I en Facebook-status skriver den tidligere Ap-lederen at det er forhold ved valget i Norge som bekymrer ham «fra et demokratisk utgangspunkt».

«Nemlig alle sakene mot Aps leder som plutselig dukket opp i valgkampen. Hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem. 

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre ble valgets store tapere.

KOMMENTAR: Ap må legge vekk arrongansen

Mediene har en forpliktelse til å bringe en nyhet straks den kommer i deres hender, ikke vente til når det passer best», skriver han.

Jagland vedgår at det er pressens oppgave å ettergå en statsministerkandidat. Men norske medier har lenge visst at Støre var statsministerkandidat, påpeker han.

«Hadde man saker å konfrontere ham med, burde dette blitt gjort med én gang.»

Onsdag kveld slo presseorganisasjoner tilbake mot Jagland.  

- Han bør være mer bekymret for at en statsministerkandidat brukte advokater for å stanse en kritisk reportasje, sa leder av Norsk Redaktørforening Arne Jensen til Nettavisen.

Les også: Erna får fire nye år - Støre gikk fra intervju

I statusoppdateringen påpeker Jagland at han arbeider mye med mediespørsmål som generalsekretær i Europarådet.

«Angrep på mediefriheten fra myndigheter er en av vår største bekymringer. Men falske nyheter, vridde reportasjer, og politisk beregnede reportasjer bekymrer oss også veldig mye», skriver han.

Thorbjørn Jaglands kone og pressekontakt, Hanne Grotjord, sier til Nettavisen at den tidligere statsministeren ikke har anledning til å kommentere utspillet sitt grunnet møtevirksomhet i Strasbourg.


VIDEO: Støre forlater intervju etter valgnederlag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere