RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna Solberg (Høyre)  fortsetter som landetrs statsminister de neste fire årene om ikke Venstre eller KrF spenner bein på henne.
Erna Solberg (Høyre)  fortsetter som landetrs statsminister de neste fire årene om ikke Venstre eller KrF spenner bein på henne. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Ny triumf for Erna Solberg, men trøbbel i vente

Sist oppdatert:
Erna Solberg er avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget. Og ingen av de to sentrumspartiene ønsker Frp i regjering.

Statsminister Erna Solbergs sikret gjenvalg og skriver seg inn i Høyres partihistorie med gullskrift. Men nå venter vanskelige samtaler på borgerlig side.

Analytiker Beate Nossum spår en dramatisk budsjetthøst.

Les også: Stortingsvalg: Landsoversikt tirsdag morgen

- Vi kan tydelig fastslå at det ikke bare blir fire nye år, men fire annerledes år. Styringsgrunnlaget for regjeringen vil være mye skjørere, sier Nossum, som er leder for rådgivningsbyrået Footprint og tidligere og politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Tok en Willoch

- Vi har fått støtte til fire nye år fordi vi har levert resultater på det vi lovet, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte til partiets valgvake like over midnatt.

Det betyr at Kåre Willoch ikke lenger er alene etter krigen om å bli gjenvalgt som statsminister fra Høyre – nå har også Solberg klart det.

Men valgseieren har en bismak for Solberg: Hennes første store utfordring blir å snekre sammen en regjeringsplattform sammen med regjeringspartner Frp og støttepartiene KrF og Venstre. De to slikker sårene etter valgnedturen og har begge måttet betale en høy pris for å være støtteparti for norgeshistoriens blåeste regjering. Venstre går tilbake 0,9 prosentpoeng, mens KrF falt med hele 1,4 prosentpoeng og er nå mindre enn Venstre.

Solberg varsler at de fire borgerlige partiene skal ha samtaler om videre samarbeid.

- Vår regjering har hele tiden jobbet ut fra et utgangspunkt om at vi skal forvalte fire partier og deres velgere. Det er min ambisjon også fremover, sa Solberg i partilederdebatten på Stortinget ved 1-tiden natt til tirsdag.

Venstre og KrF: Ulik strategi

Venstre og KrF har vært klare på at de ikke ønsker å fornye samarbeidsavtalen med regjeringen – og ingen av dem ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering. Men samtidig ser ikke KrF og Venstre lenger ut til å stå sammen, påpeker Beate Nossum.

Beate Nossum.

- Venstre har døra på gløtt for å gå i regjering, mens KrF har døra på gløtt for de rødgrønne. Splittelsen mellom KrF og Venstre blir spennende å følge videre, sier Nossum til NTB.

- Vi kan nok komme til å se konsekvensene av dette under budsjettforhandlingene i høst, tror hun.

Spår dramatikk om budsjett

Etter et heseblesende valg spår Nossum mer dramatikk når statsbudsjettet skal legges fram senere i høst. Hun minner om fjorårets budsjettforhandlinger, som nærmest utviklet seg til et bikkjeslagsmål.

– Hvis Erna og Siv har som ambisjon om å sitte hele fireårsperioden, må de strekke seg veldig langt. Det er klart at KrF og Venstre vil måtte få mye igjen, sier Nossum.

– Tror du regjeringen vil holde?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det ser ut til at de vil måtte stå slalåm i Stortinget. Men de har jo ikke så mange å kjøre slalåm med, konstaterer Nossum, som minner om at rødskjæret i det neste Stortinget vil bli langt skarpere enn i det forrige. Dermed kan regjeringen vente seg mer motstand.

– Blant annet er jo Rødt kommet inn. De er jo markeringskåte, sier Nossum.

(©NTB)

NTBs fortsetter direkterapportering om valget.

Se valg.no for siste tall om stortingsvalget.

Stortingsvalget 2017
Infogram

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere