LITTERATURHUSET (Nettavisen): Det var overfylt på UiOs valgseminar «Hvem vinner valget og hvorfor?» tirsdag morgen.

Nettavisen tok en prat med en av paneldeltakerne, professor Bernt Aardal, etter seansen.

- Over streken

- William Nygaard kalte Listhaug for en «rasistisk fascist» på Facebook. Hva synes du om den type ordbruk?

- Der synes jeg man går langt over streken og bruker såkalt «namecalling». Man bruker noen av de sterkeste ordene man har og til dels tømmer dem for innhold, sier Aardal.

Nygaard skrev på sin Facebook-side at:

«Jeg bryter et tabu om fascisme og advarer for egen regning: Blant våre rikspolitikere er det nok Sylvi Listhaug som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk i dag. Hennes politikk / politiske retorikk er egenrådig og farlig og bør advares mot. Hermed gjort - i god tid før valget.»

- Kan føre til brutalisering

Det er under en uke til valget, og Aardal advarer mot Nygaards metode.

- Det er også noen som har advart mot dette fordi det kan føre til en brutalisering av det politiske ordskifte. Man har vært redd for at det skulle skje fordi vi har sett det i en del andre land, senest under presidentvalget i USA.

- Får motsatt effekt

Og effekten kan være alt annet enn det man ønsker, ifølge professoren:

- Jeg tror man skal være tydelig på at man kan markere uenighet, både når det gjelder politikk og ordvalg, men i den grad man bruker så sterke ord, kan det slå kontra og få motsatt effekt.

Aardal vil ikke gå inn på meningsinnholdet i «rasistisk fascist».

- Men jeg tror man skal være veldig, veldig varsom med å bruke så sterke ord, sier han.

- En del Ap-velgere er enige med Listhaug

Ifølge Aardal har Ap en del velgere som langt på vei er enige med Listhaug i innvandringsspørsmålet, men uenige med Frp i andre saker.

- Når det gjelder Listhaug, er det mer blir et spørsmål om hva slags ord hun bruker, hva slags retorikk hun har. Og der kan det være flere, også innad i Frp, som synes hun går for langt. Men det er vanskelig å måle effekten på velgerne av dette, sier professoren.

- Veldig overraskende

Listhaug har gjennom valgkampen danket ut alle partilederne, med unntak av Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap), i medieomtale.

– Dette er veldig overraskende. Særlig i en valgkamp er det alltid partilederne som får mest oppmerksomhet, sier analysesjef Guro Lindebjerg i Retriever.

Hun tror Listhaugs mange kontroversielle utspill er årsaken.

Har du sett denne videoen?