*Nettavisen* Nyheter.

Valgekspertenes dom: Høyre mister minst en av disse byene

BLÅ ORDFØRERERKANDIDATER: Høyres ordførererkandidater i storbyene går et usikkert døgn i møte. Fabian Stang i Oslo, Trude Drevland i Bergen og Kristian Støback Wilhelmsen i Tromsø risikerer alle at partiet deres taper makten etter valget.

Valg-spenning i flere storbyer: Ekspertene tror at minst én av disse ryker ut av ordfører-kontoret.

14.09.15 16:34

Høyre og Arbeiderpartiet har vært klinkende klare på hva som er viktigst for dem i årets kommunevalg, nemlig å ta eller beholde makten i storbyene.

Hvem som vinner kampen om byene, vil kveldens valgresultat vise. Men ekspertene varsler nervepirrende jevne resultater.

I Oslo er det så godt som dødt løp.

- Jeg tør ikke engang tippe på utfallet i Oslo. Resultatet er ikke gitt, og det kan komme til å stå om bare noen hundre stemmer, sier valgforsker Frank Aarebrot til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGFORSKER: Frank Aarebrot. Foto: Herskedal, Kjell (Scanpix)

- Her er det veldig tett helt fram til valgdagen. Det som kan bli utslagsgivende, er hvem som mobiliserer flest til å stemme, sier valgforsker Bernt Aardal.

Oslo har hatt blått styre siden Ann-Marit Sæbønes gikk av med makta i 1995. Nå har Tone Tellevik Dahl muligheten til å heise den røde fanen på ordførerkontoret i Oslo, men ingen av ekspertene Nettavisen har snakket med, tør gjette utfallet i hovedstaden.

- I Oslo holder nok de styrende partiene sammen, og det gjør at de rødgrønne er avhengige av å vinne valget på egenhånd. Det kan virke som Raymond Johansen har en lenger vei å gå, enn Harald Schjelderup i Bergen, tror Aarebrot.

Kampen i Bergen

For mens ekspertene ikke tør spå utfallet i Oslo, holder de alle en knapp på at Høyre ryker i Bergen.

- På mange måter. Ut fra all uroligheten i Bergen Høyre, så vil det være litt oppsiktsvekkende om det ikke skjer, sier Aardal.

- Min magefølelse sier at det blir skifte i Bergen, sier Aarebrot.

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGFORSKER: Bernt Aardal.

- Det skyldes at venstresiden går fram på bekostning av Høyre og Frp, men også fordi det er sannsynlig at KrF går over til venstresiden, begrunner han.

- Skal jeg gjette et sted det blir skifte, så er det Bergen, sier Nettavisens valgkommentator, Elisabeth Skarsbø Moen i kommunikasjonsbyrået Zynk.

Til og med leder Kristin Clemet i Høyres tankesmie Civita, tror at Høyre mister Bergen.

- I Bergen er nok utfallet knyttet til hvor mange velgere på gjerdet Høyre klarer å mobilisere, men de fleste meningsmålingene tyder på at det blir et skifte, og det er forklarlig ut ifra det som skjer, med tanke på strid om bybanen, eiendomsskatt, utskiftninger i byrådet, og det som har skjedd rundt ordføreren, sier hun.

- Siden KrF ikke har sagt hvilke side de vil støtte, kan det hende at vi ikke får svar på resultatet i kveld, sier Clemet.

Tromsø

Klikk på bildet for å forstørre.

CIVITA-LEDER: Kristin Clemet. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

I nordens Paris stormer sosialistene fram og truer Høyre-ordfører Jens Johan Hjort. I forrige uke fikk Rødt og SV til sammen 26,5 prosent oppslutning, mens Arbeiderpartiet fikk 25,8 prosent.

- I Tromsø, blir det nok den røde siden som vinner. Men her er spenningen knyttet til det at SV og Rødt sammen, er like store som Ap, sier Clemet om Høyre-styrte Tromsø.

- I den grad det blir skifte, så blir det en koalisjon i samarbeid med Ap. Valgnatta vil man ikke ha oversikt over hvem som vil samarbeide med hvem, noe som er typisk for kommunevalg, sier valgforsker Aardal.

Høyre-bastionene

Skarsbø Moen i kommunikasjonsbyrået Zynk tror at det kan bli spennende også i andre norske storbyer.

- Det er jevne res over alt, så det blir veldig mye spenning, sier hun.

Hun tror at slitasjen ved å være i posisjon, som tradisjonelt har vært et problem for regjeringer, også kommer til å slå inn i kommunevalget.

Bernt Aardal tror at Høyre kommer til å beholde makten i gamle bastioner som Stavanger, Kristiansand, Drammen.

Selv om arbeidsløsheten har rammet Stavanger hardt, og Ap vanligvis gjør det godt blant de arbeidsløse, så tror ikke Aardal at oljearbeiderne i Rogaland er klare for Ap ennå.

- De arbeidsløse i Stavanger er høyt utdannede ingeniører og teknisk personale som ikke føler det er noe annet alternativ enn Høyre, sier Aardal og legger til at usikkerhet i økonomien likevel skaper en usikkerhet i valget her.

Han sier at det også er noe usikkerhet i Drammen, men tror at det skal godt gjøres for de andre partiene å ta igjen Høyre og Frp her.

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGKOMMENTATOR: Elisabeth Skarsbø Moen i kommunikasjonsbyrået Zynk. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Arbeiderparti-bastionene

Mens Høyre risikerer å miste noen av de store byene, ser Arbeiderpartiet ut til å sitte trygt i sine bastioner.

Selv om Arbeiderpartiet taper terreng i Trondheim, så støttes Ap-ordfører Rita Ottervik av en sterk koalisjon som trolig vil redde i land et flertall.

I Fredrikstad viser meningsmålinger at Ap i snitt har 50 prosent av stemmene. Siste lokale meningsmåling indikerer 57 mandater til de rødgrønne pluss MDG mot 35 til Høyre, Frp, KrF og Venstre.

I nabobyen Sarpsborg er Ap nesten like overlegne, men her har partiet falt mer den siste tiden. Lite tyder likevel på at Ap mister ordførerkjedet.

- I Sarpsborg har Arbeiderpartiet hatt ordføreren i 102 år. Hvis de taper Sarpsborg ville det vært en aldri så liten sensasjon, sier Aardal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.