Gå til sidens hovedinnhold

Valgerd får ingen hovedrolle

Valgerd Svarstad Haugland har forspilt sine sjanser til å få en sentral posisjon i KrFs stortingsgruppe etter valget, sier sentrale KrF-kilder.

I kveld kjemper Valgerd Svarstad Haugland for sitt politiske liv på nominasjonsmøtet i Akershus KrF.

Svarstad Haugland må belage seg på å gå inn i rekken blant menige stortingsrepresentanter hvis hun går seirende ut av den åpne kampvoteringen og deretter berger det utsatte mandatet i hjemfylket Akershus.

- Hun har ingen sjanse til å bli parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, er den klare konklusjonen sentrale KrF-kilder slår fast overfor TV 2 Nettavisen.

Det er Jon Lilletun som er KrFs parlamentariske leder denne perioden, og han har etter det TV 2 Nettavisen blir fortalt ingen utfordrer i Svarstad Haugland dersom hun skulle tre ut av regjeringen og komme tilbake til Stortinget etter valget.

- Hun er ikke samlende nok, mener en KrF-kilde.

Boken ødeleggende
Ikke minst Svarstad Hauglands angrep mot sine egne i boken «Valgerd - eit portrett» skal ha ødelagt hennes muligheter for å spille en sentral rolle i stortingsgruppen.

I boken kaller hun KrFs representanter «feige».

Kilder sentralt i KrF reagerer også på at Svarstad Haugland i boken bare fokuserer på det andre i partiet har gjort feil, og at hun ikke tar med den støtten hun har fått de utallige gangene hun har vært ute i hardt vær.

På laget
Men Svarstad Hauglands partifeller er overbærende med det de oppfatter som spontane følelsesutbrudd, og mener hun kan gjøre en god jobb i en av fagkomiteene på Stortinget.

Statsminister Kjell Magne Bondevik er svært tilbakeholden med å uttale seg rett før nominasjonsmøtet, men gjentar sin støtte.

- Jeg synes at Valgerd er en verdifull politiker, som jeg er glad for å ha på laget. Jeg er glad for å ha henne i regjering. Nå tett opp under en nominasjon vil jeg av hensyn til respekten for lokaldemokratiet ikke si noe mer om det enn jeg har gjort tidligere.

Svak utfordrer
I KrF tar man det for gitt at den tidligere partilederen vinner kveldens kampvotering mot partifellen Einar Holstad.

Svarstad Hauglands utfordrer mener selv han har en sjanse til å kapre førsteplassen på Akershus KrFs stortingsvalgsliste, men ingen andre TV 2 Nettavisen har snakket med holder det for sannsynlig at Svarstad Haugland taper, og dermed går ut av norsk toppolitikk.

Men hun hadde neppe vunnet med en sterkere utfordrer, framholder sentrale KrF-kilder overfor TV 2 Nettavisen.

- Hun vinner fordi hun har en svak motkandidat, sier en kilde på toppen i KrF.

Nominasjonsmøtet starter klokken 17.30 på Galleriet i Oslo.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021