RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Valgerd fester grepet

Sist oppdatert:
Valgerd Svarstad Haugland fester grepet om det utsatte stortingsmandatet i Akershus, mens plassen kan glippe for Åslaug Haga, viser TV 2s siste måling.

Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland kniper nok en gang utjevningsmandatet i Akershus, og marginen til rivalen, Senterpartileder Åslaug Haga øker, viser målingen, som ble avsluttet mandag kveld.

Hjem til Ås
Mandatberegningene TV 2 har gjort på grunnlag av Gallup fra 29. august, viser at Haga mangler dobbelt så mange stemmer som Svarstad Haugland på å kapre et distriktsmandat i Akershus. Den tidligere KrF-lederen ville ha berget sitt politiske liv ved hjelp av et utjevningsmandat, mens Sp-leder Haga ville blitt sendt hjem til Ås av velgerne.

Ved høstens valg skal det fordeles et utjevningsmandat i hvert fylke , ut fra partienes nasjonale oppslutning.

Taktisk stemme
TV 2 har ikke bare beregnet hvilke representanter som ligger an til å komme inn på Stortinget dersom den siste målingen var valgresultatet, men også hvilket parti som ligger nærmest til å kapre distriktsmandat, og hvilket parti som tåler å miste flest velgere i hvert fylke, før de mister et distriktsmandat. Du kan sjekke hvordan situasjonen er i ditt fylke på vårt nye interaktive valgkart.

I enkelte fylker skal det svært små bevegelser til for at følgende partier kaprer distriktsmandater: SV og KrF i Aust-Agder, KrF i Akershus, Senterpartiet i Møre og Romsdal og KrF i Sogn og Fjordane mangler i følge beregningene bare noen få hundre stemmer før de ville ha kapret distriktsmandater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere