Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgerd må gi pyramide-svar

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
I dag må Valgerd Svarstad Haugland (KrF) svare på hvorfor hun stanset arbeidet med en ny lov mot pyramidespill. SV mener KrF kan ha beskyttet pyramidekonger.

SV mener det er skandaløst at KrF-statsrådene Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy i fjor stoppet arbeidet med å skjerpe lovgivningen mot pyramidespill.

Stortingsrepresentant Arild Lysbakken har sendt et skriftlig spørsmål til kulturministeren, som hun nå må svare på i Stortinget.

Stanset lovarbeid
En arbeidsgruppe, med medlemmer fra Kulturdepartementet og Barne- og familiedepartementet, hadde arbeidet med en ny lov mot pyramidespill i rundt ett år da den ble nedlagt.

Regjeringens tidligere begrunnelse for å stanse arbeidet med en skjerpet lov, er at det kommer et EU-direktiv som omfatter pyramidespill til våren.

Men dette holder ikke, mener SV. Lysbakken viser til at Danmark allerede har fått på plass en strengere lovgivning enn Norge, og at Sverige har et eget ekspertutvalg som ser på lovgivningen.

- Kunne vist EU vei

At EU arbeider med et direktiv, burde ikke vært til hinder for at Norge laget sin egen lovgivning mot pyramidespill, mener SV.

Dersom Norge på forhånd hadde en streng lov mot pyramidespill, ville det være lettere å påvirke EU, mener Lysbakken.

Her er spørsmålet SVs Audun Lysbakken stiller kulturminister Valgerd Svarstad Haugland:

«Det vises til arbeidsgruppen for ny lovgivning mot pyramideselskap. Jeg vil stille spørsmål om vurderingene som lå til grunn for avslutningen av arbeidsgruppen i forhold til status for arbeidet (evt. foreløpige resultat bes oversendt), og hvordan og når resultatene av gruppens arbeid ble spilt inn til EUs arbeid med et direktiv på dette området (kopi av innspill til EU bes oversendt)?

Begrunnelse:

Politiets behandling av anmeldelser av pyramidevirksomhet i Norge og lotterinemndas avgjørelser (jf. Alpha Club) har vist at norsk lovgivning på området er mangelfull. Danmark har allerede strengere lover mot pyramidevirksomhet, mens Sverige er i ferd med å få det. Omfanget av slike selskaper i Norge er stort, og uten en effektiv lovgivning, er vi i ferd med å bli en internasjonal frihavn for pyramidevirksomhet.»

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!