*Nettavisen* Nyheter.

Valgerd må redegjøre om pyramidespill

Regjeringen har medansvar for at titusener av nordmenn har tapt sparepengene sine på T5PC, mener SV. Nå må Valgerd Svarstad Haugland svare på hvorfor hun stanset arbeidet med en ny lov.

24.11.04 15:31

SV mener det er skandaløst at KrF-statsrådene Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy i fjor stoppet arbeidet med å skjerpe lovgivningen mot pyramidespill.

- Regjeringen har vært skandaløst passiv, og må påta seg en vesentlig del av ansvaret for at mange mennesker er blitt lurt opp i stry, sier Audun Lysbakken (SV), medlem av Stortingets finanskomité.

Får etterspill
En arbeidsgruppe, med medlemmer fra Kulturdepartementet og Barne- og familiedepartementet, hadde arbeidet med en ny lov mot pyramidespill i rundt ett år da den ble nedlagt.

Nå varsler SV at saken får et politisk etterspill. Lysbakken sender i dag et skriftlig spørsmål til kulturministeren, som hun må svare på i Stortinget.

Svarstad Haugland må redegjøre for hvorfor gruppens arbeid ble stanset, og om resultatene som forelå ble spilt inn til EU.

- Hun bør legge seg langflat. Regjeringen har vært skandaløst passiv, sier Lysbakken.

Norsk frihavn
Regjeringens tidligere begrunnelse for å stanse arbeidet med en skjerpet lov, er at det kommer et EU-direktiv som omfatter pyramidespill til våren.

Men dette holder ikke, mener SV. Lysbakken viser til at Danmark allerede har fått på plass en strengere lovgivning enn Norge, og at Sverige har et eget ekspertutvalg som ser på lovgivningen.

- Regjeringen har gjort Norge til et fristed for pyramidespill i Norden. Vi som ikke er medlem av EU, er mindre aktive enn Danmark og Sverige, som er medlemmer. Det er rett og slett pinlig, og stiller Norge i et merkelig lys, sier Lysbakken.

Press
At EU arbeider med et direktiv, burde ikke vært til hinder for at Norge laget sin egen lovgivning mot pyramidespill, mener SV.

Dersom Norge på forhånd hadde en streng lov mot pyramidespill, ville det være lettere å påvirke EU, mener Lysbakken.

- Regjeringen har gjort en taktisk og politisk blunder, og satt seg i en umulig situasjon. Hvis vi hadde hatt et lovverk på plass, ville det ha vært lettere for oss å ta en kamp med EU.

For snever
Danmark skjerpet loven i 2000, etter at det hadde poppet opp pyramideselskaper. Den tidligere lovbestemmelsen viste seg å være for snever.

Lovendringen gjør det nå mulig å straffe folk som forsøker å verve nye medlemmer til et pyramidespill, uansett om man får overtalt noen til å delta eller ikke. Straffen varierer fra bøter til to års fengsel avhengig av hvor grov forbrytelsen er.

Sverige nedsatte i mai i år et ekspertutvalg som skal se på lotteriloven, etter at det ble fastslått at den ikke trekker en klar grense mellom lovlig netteverkssalg og ulovlig pyramidespill.

Lotteritilsynet skuffet
Den norske arbeidsgruppen, som ble nedsatt høsten 2002, ble stoppet før den fikk utformet et ferdig forslag til nye lovbestemmelser.

Gruppen ble nedsatt etter press fra Lotteritilsynet og Forbrukerombudet. Bakgrunn var at Økokrim fant loven for vag til å kunne ta ut tiltale mot Alpha Club, som ble anmeldt av Lotteritilsynet for å drive pyramidesalg i 2001.

Lotteritilsynet var svært skuffet da arbeidet med skjerpe lovgivningen ble stanset.

- Vi hadde og har forventninger til et bedre lovverk, sier Lotteritilsynets direktør Atle Hamar til TV 2 Nettavisen.

Spørsmål
Her er spørsmålet SVs Audun Lysbakken stiller kulturminister Valgerd Svarstad Haugland:

«Det vises til arbeidsgruppen for ny lovgivning mot pyramideselskap. Jeg vil stille spørsmål om vurderingene som lå til grunn for avslutningen av arbeidsgruppen i forhold til status for arbeidet (evt. foreløpige resultat bes oversendt), og hvordan og når resultatene av gruppens arbeid ble spilt inn til EUs arbeid med et direktiv på dette området (kopi av innspill til EU bes oversendt)?

Begrunnelse:

Politiets behandling av anmeldelser av pyramidevirksomhet i Norge og lotterinemndas avgjørelser (jf. Alpha Club) har vist at norsk lovgivning på området er mangelfull. Danmark har allerede strengere lover mot pyramidevirksomhet, mens Sverige er i ferd med å få det. Omfanget av slike selskaper i Norge er stort, og uten en effektiv lovgivning, er vi i ferd med å bli en internasjonal frihavn for pyramidevirksomhet.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.