RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgerd vil ikke gå av

Sist oppdatert:
Valgerd Svarstad Haugland bevilget 17 millioner til Nobels Fredssenter i 2006. For 2007 ønsker hun nesten det dobbelte.

- Men det er mulig å drive på sparebluss om det er det regjeringen og Stortinget vil, sier Svarstad Haugland.

Skiftet side
Fra nyttår ble hun styremedlem i Nobels fredssenter, og har altså har byttet side fra «giver til tigger» på et år. Og sitter altså i et styre som den nåværende kulturminister Trond Giske mener bør gå av. Det har hun ingen planer om å følge opp, og hun liker dårlig den pågående krangelen mellom styreleder Geir Lundestad og kulturminister Trond Giske.

- Store ord
- Det blir brukt litt store ord her, sier Svarstad Haugland til Nettavisen. Om det gjelder både Lundestad og Giske vil hun ikke ut med.

- Jeg bør vel være litt forsiktig med å uttale meg her, sier hun – og vil heller ikke tallfeste hvor mye hun mener Fredssenteret burde fått fra staten.

- Når man søker midler får man ikke alltid full pott, men vi hadde vel håpet på noe mer, sier hun. Men at Geir Lundestad, hun, og resten av styret skulle ta sine hatter å gå på grunn av situasjonen som er oppstått, avviser hun helt.

- Både jeg og tidligere kulturministere har nok vært klare over at dette på sikt ville fordre mer offentlige midler, sier hun.

- Lundestads baby
- Dette er på mange måter Geir Lundestads baby, som han har fått fire forskjellige regjeringer med seg på. Det hadde aldri vært noe fredssenter uten han og hans kontakter. Ingen kan ta fra ham æren for dette, sier den nåværende kirkevergen i Oslo.

- De første årenes budsjetter og planer var kanskje for ambisiøse, men vi må huske på på at dette var helt nytt. Ingen har drevet et slikt senter før. Og nå har vi kontroll. Det er ikke snakk om konkurs eller regninger som ikke blir betalt, slår hun fast.

- Håper du på litt mer fra Stortinget?

- Jeg kan jo gjøre det, men føler vel at Trond Giske i denne saken har gått langt ved å si «over mitt lik». Og regjeringspartiene har jo flertall, sier en ikke for optimistisk Svarstad Haugland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere