*Nettavisen* Nyheter.

Valget direkte

JUBLET: Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans medarbeidere jubler idet de første valgresultatene ble offentliggjort mandag kveld. Foto: Sara Johanessen / Arbeiderpartiet (NTB scanpix)

NTB direkterapporterer om lokalvalget. Følg sendingen og få de siste tallene her.

15.09.15 01:38


OSLO (Nettavisen, NTB): - Vi har gjort det beste kommunevalget noe parti har gjort på tre tiår. Det gjenstår ennå telling, men vi kan si: Vi nådde de målene vi satte oss. Ap er dette valgets store vinner, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han talte på partiets valgvake på Folkets Hus like før midnatt.

Få de siste tallene fra kommune- og fylkestingsvalget på valgresultat.no

Da lå det an til at Arbeiderpartiet blir størst i 17 av 19 fylker.

Håper på maktskifte i Oslo

Støre gratulerte særlig Tromsø og Trondheim, der det er klart at Ap vinner makten, og Oslo - der Ap kan vinne makten etter 18 år med borgerlig styre.

- Vi ser mot 2017. Flertallet som ga Norge en Høyre og Frp-regjering er borte, sa Støre videre, samtidig som han understreket at Ap ikke vil gå alene, men snakke med andre partier som ønsker de samme politiske endringene som de.

- Nå skal det forhandles rundt om i landet. Jeg vil si at Arbeiderpartiet skal være et parti med mange venner, sa Støre.

Solberg: - Vi kommer tilbake

Statsminister Erna Solberg (H) legger ikke skjul på at valgresultatet er nedslående, men sier tiden er inne for å brette opp ermene og arbeide for sterkere støtte til neste kommunevalg.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFENDE FOR HØYRE: - Noen steder mister vi makt, noen steder får vi makt og andre steder må vi starte forhandlinger, sier Høyre-leder og statsminister Erna Solberg. Foto: Tommy H.S. Brakstad

Hun poengterer samtidig at det er for tidlig å konkludere med hvem som får makten i Oslo, der det sent mandag kveld ikke er avklart om Høyre og Frp får fortsette med byrådsmakten.

- Noen steder mister vi makt, noen steder får vi makt og andre steder må vi starte forhandlinger. Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: «I'll be back i 2019», sa Solberg og viste til det neste kommunevalget om fire år.

Prognosene fra Kommunaldepartementet klokka 00.44 viser følgende oppslutning om partiene. (Endring fra fylkestingsvalget 2011 i parentes).

  • Arbeiderpartiet 33,7 (+0,4)
  • Høyre 23,3 (-4,2)
  • Fremskrittspartiet 10,4 (-1,4)
  • Senterpartiet 8,0 (+1,6)
  • Kristelig Folkeparti 5,6 (-0,2)
  • Venstre 4,9 (-0,7)
  • Miljøpartiet De Grønne 5,0 (+3,7)
  • Sosialistisk Venstreparti 4,1 (-0,2)
  • Rødt 2,2 (+0,4)


Nettavisens valgsaker:

- Carl I. Hagen har vært fullstendig tonedøv

Erik Stephansen: Gallionsfigurenes tid er forbi

Velgerne advarer den borgerlige regjeringen

Stang tror han er ferdig som ordfører

Alt om valgnatta 2015

Drevland dropper valgvake

Gunnar Stavrum: Fire nye år uten eiendomsskatt

Disse partiene er velgerne mest enige med

6 partier vi savner i den norske valgkampen

Regnvær og flyktninger kan påvirke valget

Per Sandberg feiret fullført valgkamp i badekaret

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag