Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgforsker: - De velgerne som føler seg lurt kan gjøre det med god grunn

VURDERER KUTT: På FrPs landsmøte forrige helg vedtok partiet at de skal vurdere å tiltak som å kutte i sykelønnsordningen for å få ned de offentlige utgiften. Her er Siv Jensen i møte med velgerne før valget i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VURDERER KUTT: På FrPs landsmøte forrige helg vedtok partiet at de skal vurdere å tiltak som å kutte i sykelønnsordningen for å få ned de offentlige utgiften. Her er Siv Jensen i møte med velgerne før valget i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- Det har ikke blitt ropt høyt om kutt i sykelønna før valget, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Etter at Fremskrittspartiet på sitt landsmøte forrige helg vedtok å vurdere blant annet kutt i sykelønnsordningen har debatten rast på internett.

Mange mener det er riktig vei å gå for å kvitte seg med dem som snylter på systemet. Mens andre synes det er riv ruskende galt, og mener det er de som faktisk er syke som vil tape på et slikt kutt.

Statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Lars Brock Nilsen

«Hadde jeg visst dette, hadde jeg aldri stemt FrP», skriver en av Nettavisens lesere på Facebook. Statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen mener det har ligget i kortene at FrP åpner for å kutte sykelønna til 80 prosent. Han er likevel ikke overrasket over at velgerne deres reagerer.

- Det har vært kjent at de vil endre dagens ordning lenge. Men det kan nok diskuteres om partiet har vært tilbakeholdne med å flagge disse standpunktene. De har ikke presentert dette som sin viktigste politikk, så de velgerne som føler seg lurt kan gjøre det med god grunn.

Les også: - Hvorfor skal de som faktisk ikke kan jobbe straffes?

-De som har minst oversikt
Valgforskeren legger likevel til at FrP-velgerne ikke er de beste til å sette seg inn i partiprogrammet.

- FrP-velgerne er de som har minst oversikt over standpunktene til partiet sitt. Det betyr at disse velgerne får seg flere overraskelser enn andre partiers velgere ville ha fått. Det kommer an på hvor nøye de har fulgt med.

Fakta: Dette er de fem tiltakene FrP vil vurdere:

Klikk for å åpne faktaboksen

● Endring i grunnbeløpet i sykefraværsordningen

● Innføring av karensdager

● Redusert sykelønn

● Bruk av gradert uføretrygd

● Økt pensjonsalder


Jenssen tror Siv Jensen er fullt klar over at å åpne for kutt i sykelønna ikke ville bli like populært blant alle velgerne.

-Jeg tror nok hun er klar over at dette er et veldig upopulært standpunkt. Det er en grunn til at Høyre har latt dette temaet ligge stille, sier han og legger til at FrP har mer å tape på et slikt kutt enn regjeringskollega Høyre.

- For FrP vil kutt i sykelønnsordningen bety mer opinionsmessig enn for Høyre. Dette standpunktet er arbeiderne lite happy med, og Fremskrittspartiet er et høyreparti for arbeiderne. Høyre har en annen type velgere.

Ifølge forsker Frode Berglund i Statistisk sentralbyrå, er FrP det partiet i Norge som har nest flest arbeidere i sin velgerskare, etter Arbeiderpartiet. Myten om at FrP har en stor andel velgere på trygd - er nettopp det.

- Det er faktisk veldig få arbeidsledige blant velgerne deres. De er ikke godt utdannet, men tjener relativt bra, forteller Berglund - som har skrevet flere bøker om velgeradferd og partiidentifikasjon.

- Har lovet velgerne
At et eventuelt kutt i sykelønna vil bli svært upopulært blant mange av partiets tilhengere, er det ikke tvil om. Valgforsker Jenssen tror opposisjonen kommer til å bruke landsmøtets vedtak mot partiet framover.

- Jeg regner med at dette er noe opposisjonen kommer til å minne FrP på til stadighet.

Arbeids- og sosialpolitisk talsmann i FrP, Erlend Wiborg, sier at han ikke har fått mange reaksjoner siden det ble vedtatt å se på sykelønnsordningen forrige helg.

Erlend Wiborg (FrP). Foto: Pressefoto

- Her er det viktig å få fram at vi har lovet velgerne våre å ikke gjøre noe med sykelønna i denne valgperioden. Og det skal vi heller ikke.

Han utelukker likevel ikke at det kan komme kutt etter det.

- Det som gjøres nå er å utrede sykelønna, slik at vi får et godt grunnlag for diskusjon. Det kan godt hende man velger å gjøre endringer etter hvert. Slik det er i dag, så er ikke systemet bærekraftig på lang sikt.

Han påpeker også at Norge har et altfor høyt sykefravær, og at for mange står utenfor arbeidslivet.

- Det skal være mer lønnsomt å jobbe enn å gå på trygd, sier Wiborg.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!