*Nettavisen* Nyheter.

Valgkampen: Mye styr, lite styring

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Årets valgkamp tegner til å bli politikk på sitt verste - med all fokus på taktikk og lite på innholdet i politikken.

27.04.09 09:06

Norge står midt i en finanskrise, arbeidsledigheten er på vei rett opp og fra alle hold kommer klager på offentlige skoler og sykehus.

Dessverre står vi også midt i en politisk situasjon hvor det er mest sannsynlig at vi får en mindretallsregjering etter valget.

Ingen av de sannsynlige valgutfallene gir noen enkel hverdag for en ny statsminister:

- De rødrgrønnne har i gjennomsnitt 44,4 prosent oppslutning på de siste gallupene, viser valgforsker Bernt Aardals beregninger.

- En sentrumsregjering med Høyre, Venstre og Krf har 24,8 prosent

- Mens en Høyre/Frp-statsminister vil ha 41,4 prosent av stemmene bak seg.

Felles er at alle regjeringensdannelser har flertall mot seg i gitte situasjoner. En statsminister Jens Stoltenberg i en ren Ap-regjeringen vil eksempelvis ha to av tre stemmer mot seg - og et vanskelig terreng med flertall til høyre for seg.

En sentrumsregjeringen risikerer fire års spissrotgang med motvind både fra høyre og venstre, mens en Høyre/Frp-statsminister vi ha nøyaktig samme problem som Jens Stoltenberg - bare fra motsatt fløy.

Dette vil naturlig nok de politiske journalistene borre i, så det er bare å ruste seg for måneder med unnvikende svar om hva partiene vil gjøre etter valget. Spesielt fordi alle vet at partiene som regel etter et valg viser større vilje til å spise kameler og finne løsninger enn de gir uttrykk for i valgkampen.

Det blir nok en statsminister også etter dette valget.

Så det er bare å ruste seg for måneders valgkamp med fokus på styringsevne og handlekraft, selv om sannheten akkurat nå er at det kan ingen tilby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.