RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valla-dødaren

Sist oppdatert:
Rolf Terje Klungland er ikke redd LO-lederen og de mektige vennene hennes. Det er han nesten alene om.

- Jeg er ikke redd for noen, sier Rolf Terje Klungland (Ap).

Da Ingunn Yssen smalt til mot Norges mektigste kvinne - på forsiden av VG 11. januar - var det også starten på stortingspolitiker Rolf Terje Klunglands heftigste to medieuker noensinne.

NA24 - din næringslivsavis

- Telefonen har ikke stått stille, bekrefter 43-åringen med sliten stemme. Han er blitt forkjølet, forklarer han.

Det begynte med en forsiktig oppfordring til Gerd-Liv Valla om å si unnskyld for måten hun hadde håndtert sin internasjonale sekretær på. To uker senere har mobbestriden gjort ham til en av rikspolitikkens aller mest omtalte personer.

Kollega Saera Kahn var denne uken ute og foreslo Hill-Marta Solberg som erstatter for LO-lederen i valgkomiteen, men utover det har det vært mer enn tynt i rekken av taletrengte Valla-kritikere i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

- Det kan ikke jeg forklare, men jeg tror kanskje mange av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter har ment at dette har vært en sak for LO. Så er det selvfølgelig dem som er overbevist om at Valla kommer til å greie seg, og bli i jobben alle steder - og så ønsker de å ha posisjoner, resonnerer Klungland ned i cappuccino-koppen.

- Lojalitet er en ting i forhold til politiske vedtak og en skal være lojal mot kolleger, men en kan ikke sette lojaliteten så høyt at det blir kameraderi - i en sak som er et klart brudd på moralen, mener han.

- Har det vært tungt å stå alene?

- Nei. Jeg har fått over tusen mail og 300 sms-er. Det har vært to som har vært negative, og han ene var kommunist. Det har egentlig ikke vært noe jeg har tatt innover meg, men hvis jeg hadde fått kjeft av alle, så måtte jeg jo spørre meg selv hvordan min vurderingsevne har vært, sier han.

Trykk på ansiktene for en nærmere presentasjon av sentrale aktører i saken.

- Ikke redd for noen
- Noen har ment at Valla-saken en kampanje mot LO-lederen fra høyresiden i partiet. Hvor plasserer du deg selv?

- Det er bare vikarierende argumenter. Jeg blir plassert i alle fløyer. På oljemessen i Sandefjord nettopp diskuterte de fusjon og kom inn på Reiten og så videre. Da lå jeg langt ute på venstresiden. Nå er jeg jo plassert godt ut på høyresiden igjen.

- Egentlig så er jeg vel en politiker med en stor bredde eller et stort spillerom, når jeg bare i løpet av få dager kan gå fra venstresiden i politikken og til høyresiden, konstaterer Klungland.

Eller sagt på en annen måte:

- Jeg er en pragmatisk politiker og så er jeg ikke redd for noen.

På dovaskerens side
Rolf Terje Klungland sitter i finanskomiteen og har fartstid fra olje- og energikomiteen. Men det er næringspolitikken som virker å stå ham aller nærmest.

- Jeg mener jo at jeg står på det grunnfjellet som vi i Arbeiderpartiet må ha. Vi må ha et næringsliv som kan skape verdier før vi kan bruke i offentlig sektor, og i den forstand så tilhører jeg nok det noen kaller høyresiden, sier han.

En ung mann kommer ned fra toalettet på Café Con Bar på Vaterland i hovedstaden. Serveringsdama springer til og stopper ham ved utgangen. Mannen får klar beskjed om at toalettet er til for folk som bestiller noe, at det ikke er noe offentlig toalett.

Undertegnede journalist kommenterer reaksjonen som toalett-gjerrighet, men får svar på tiltale.

- Det kan jo være at det kommer mange, og så er det hun som vasker der, innvender kvindølen.

Klunglands lojalitet ligger nemlig hos arbeideren, ikke hos en tilfeldig bystreifer med tissetrang. Når det gjelder ivaretakelsen av arbeidsfolks vilkår er Klungland også godt til venstre. I våre dager er han noe så sjeldent som en arbeider. En real en. En smelteverksarbeider fra Kvinesdal.

Mer Valla
Fotografen er kommet. Han har dårlig tid. Klungland skal posere på Lilletorget, foran neven med rosen - det er hans egen idé.

Så skal han ta flyet hjem til kona, slik han forsøker å gjøre hver helg.

På mandag er han tilbake i Oslo, og da skal Arbeiderpartiet ta stilling til Vallas lederstilling i valgkomiteen.

- Det blir spennende, kommenterer Klungland.

- Hvordan tror du hele denne saken ender?

- Jeg velger å si at jeg ikke har peiling. Men dersom jeg var i en situasjon hvor jeg måtte sette penger på noe, så tror jeg ikke LO kan leve med en leder som har sånne banesår.

Tidligere helgeprofiler:
Gunn Wærsted
Børsdirektør Bente A. Landsnes
Karita Bekkemellem
Siv Jensen
Erna Solberg
Ann Christin Gjerdseth
Fabian Stang
Siw Ødegaard
Kristine Moody
Amund Djuve
Rentedoktoren Ylva Søvik
Grenlands-Røkke
Samaya Behrens
Ane Kismul
Vebjørn Sand
Per-Kristian Foss
Kjøll på linja
Koht på suksess
Korrupsjonsjegeren
Artist i eiendom
Boogie Wesseltoft
- Norges største miljøsvik
Journalistmamma Anne
- Samler på damer
Blodhunden Grimstad
- Jeg er ikke svigermors drøm

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere