Gå til sidens hovedinnhold

- Valla viser sitt sanne jeg

Vallas bok vil ikke redde hennes ettermæle. Det tror stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap).

Mandag lanserte tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla sin bok Prosessen, som tar for seg perioden fra Ingunn Yssens oppsigelsesbrev sto på trykk i VG til Valla gikk av som LO-leder.

- Saken har så store dimensjoner for LO og meg personlig at det ville være umulig å ikke komme med min versjon, sa Valla på pressekonferansen mandag.

- Siste ord ikke sagt
Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) tviler på at boka vil redde Vallas ettermæle.

- I denne boka viser hun sitt sanne jeg ved å prøve å vise at alle andre tok feil, men det vil komme andre bøker som vil fortelle en annen historie, sier Klungland til Nettavisen.

- Jeg tror folk nå bare tenker at dette må blåse over, sier Klungland, som tviler på at Valla blir sett på som et politisk problem.

I boka går Valla til angrep på alle de som hun mener bidro til at hun gikk av som LO-leder etter Fougner-utvalgets dom. Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten mener at boka er uvanlig brutal.

- Boka er veldig sterk. Det er nok sterkeste oppgjøret i norsk memoarlitteratur. Jeg er kanskje mest overrasket over at det går så sterkt utover Jens Stoltenberg. Han blir karakterisert som en sviker og en svak person, sier Stanghelle til Nettavisen.

- Mangler selvinnsikt
Klungland var en av de første i Ap som åpent gikk ut mot Valla og måten hun taklet konflikten på i januar i fjor. Særlig det at Valla som arbeidsgiver gikk ut i media, synes Klungland var uhørt.

- Spesielt etter at Stortinget vedtok at det var forbudt. Jeg er sikker på at dersom det tilsvarende hadde skjedd i for eksempel NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon), så ville LOs medlemmer gått i streik mot måten lederen taklet en personalkonflikt på, sier Klungland og fortsetter:

- Valla mangler selvinnsikt, og vil ikke innrømme at hun har gjort noe galt.

Her kan du se Vallas pressekonferanse

- Valla kampanjeleder
Klungland avslår Vallas konspirasjonsantydninger. I boka skriver Valla at alle som gikk ut med kritikk av henne er omgangsvenner. Hun viser til at tidligere justisminister Anne Holt sin gode venninne Berit Reiss-Andersen i VG.

«Turid Birkeland sier til Aftenposten at hun ikke er overrasket over påstandene om min røffe lederstil. Hun baserer vel sine opplysninger på samtaler med sin gode venn Øystein Mæland. Mæland, Reiss-Andersen, Moen Borgerud, Holt, Birkeland. Omgangsvenner. På Høyresiden i Arbeiderpartiet. Sterke EU-tilhengere».

- Dersom dette er en konspirasjon er det som er Valla kampanjelederen, sier han, og legger til at hans synspunkt på saken er basert på måten Valla taklet hele konflikten på.

Tause maktpersoner
I boka tar Valla også et kraftig oppgjør med Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen som la fram forslaget i sekretariatet om å utpeke en ekstern person til å gjennomgå Yssen-saken, uten at Valla var informert på forhånd.

Men Bjørndalen vil ikke kommentere at Valla mener at han ga henne et «dolkestøt».

- Han føler ikke noe behov for å kommentere boka, sier Bjørndalens informasjonsansvarlige i Fellesforbundet til Nettavisen.

Heller ikke helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap), som Valla sier kan bekrefte at hun snakket sant om Berit Reiss-Andersens avgang, vil kommentere saken.

Nettavisen har også forsøkt å få tak i kulturminister Trond Giske, som Valla fremhever som en god støttespiller i boka, vil gi sin kommentar.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken