Gå til sidens hovedinnhold

Vallas hemmelige notat

Valla tok med det hemmelige notatet til pressekonferansen som et sannhetsbevis. I stedet skaffer det henne ny trøbbel.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Les også kommentaren: Vassent av Valla

LO-leder Gerd-Liv Valla nektet på pressekonferansen fredag for at hun løy til daværende statsminister Torbjørn Jagland om oppsigelsen til statssekretær Berit Reiss-Andersen i 1997.

Valla ville bevise det med å holde opp ett notat fra en samtale mellom henne da hun var justisminister, og daværende statsminister Jagland.

- Jeg har ikke tenkt å kommentere forhold som er ti år gamle. Med unntak av at jeg skal ha løyet overfor statsministerens kontor. Det er ikke korrekt. Jeg sitter her med det dokumentet som var grunnlag for samtalen med Thorbjørn Jagland, sa Valla.

Se saken på TV 2 Sumo her

- Informerte ikke SMK
Men til tross for at det er kommet sterke påstander om at hun har løyet, blant annet har daværende stabssjef ved statsministerens kontor sa at Valla ikke informerte den politiske ledelsen om Reiss-Andersens oppsigelse, så vil ikke Valla offentliggjøre dokumentet.

- Jeg har virkelig ikke behov for å bruke tid på en sak som stammer fra ti år siden. Jeg er enstemmig valgt til leder for LO, sier Valla til Nettavisen.

«Jeg har virkelig ikke behov for å bruke tid på en sak som stammer fra ti år siden. Jeg er enstemmig valgt til leder for LO.»

Gerd-Liv Valla

- Tror du det kan svekke din troverdighet?

Les også: Jeg er veldig lei meg

- Jeg snakket med Jagland
- Jeg vil ikke gå inn på samtaler mellom en statsråd og en statsminister. Jeg har faktisk sagt det jeg mener av beste overbevisning. Det er riktig at jeg snakket med Thorbjørn Jagland om statssekretærens avgang.

- Kan du si når notatet er datert?

- Vi kan godt skyve det dokumentet bort, svarer Valla.

Men når hun blir presset mer svarer hun likevel på når notatet er datert.

- Jeg sendte det før faksen til Statsministerens kontor (SMK), sier hun.

Faksen det er snakk om ble sendt 26. mars fra Valla til Reiss-Andersen, hvor hun viser til «samtaler med SMK» og ber henne fortsette i tre uker til. Les mer her: Avslører Valla-bløff

- Har du vært i kontakt med Jagland for å høre om han synes det er greit at du offentliggjør det?

- Nei, det akter jeg ikke å si noe om. Men jeg er ikke interessert i å gi noe innsyn. Det er mitt dokument. Jeg kunne ha sagt mye om Justisdepartementet på den perioden, men dette er helt feil tidspunkt å gjøre det på. Utover at jeg selvfølgelig har diskutert skiftet av statssekretær med Jagland, sier hun.

- Det som er sant er det som ble sagt på pressekonferansen at vi snakket om bytte av statssekretærer på et tidligere tidspunkt, men at hun aldri snakket om at hun ville forlenge Reiss-Andersens engasjement, sier Jagland til TV 2 Nyhetene.

- Skaper spekulasjoner
Nils Sortland, som er organisasjonspsykolog ved Universitetet i Bergen og politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2 reagerer på at Valla under pressekonferansen viste til et notat som hun hevder frikjenner henne i saken om Berit Reiss-Andersens oppsigelse i Justisdepartementet i 1997.

- Dette var den mest uheldige delen av hele opptredenen. Valla viste frem dette brevet, men så nektet hun å svare på flere spørsmål om det. Dette kommer til å skape mange spekulasjoner fremover, og er svært uheldig, påpeker Sortland.

Stein Kåre Kristiansen beskriver Vallas brev-seanse som «underlig».

- Hun kunne reddet seg inn hvis hun konsekvent hadde avvist alle spørsmål om episodene i 1997, men i stedet holdt hun opp en konvolutt, men så ville hun ikke snakke mer om det, sier han.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her