RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vanunu venter på svar fra Norge

(AFP/Scanpix)
Den verdenskjente israelske dissidenten Mordechai Vanunu har ventet på svar fra Kjell Magne Bondevik om asyl i seks måneder.

I april i år slapp atomteknikeren ut fra israelsk fengsel etter 18 år, 11 av dem i isolat. Men Vanunu får ikke reise ut fra Israel, og har heller ikke lov til å snakke med utlendinger. Derfor har han bedt Norge om hjelp.

- Kjell Magne Bondevik, statsminister i Norge Jeg har frasagt meg mitt israelske statsborgerskap, og ber om hurtig beskyttelse fra Norge, slik at jeg kan forlate Israel så raskt som overhodet mulig. Vennlig hilsen, tusen takk, Mordechai Vanunu. Slik lyder brevet fra Vanunu som kom frem til Bondevik 23. april i år.

Men seks måneder etter at Vanunu ba om «hurtig beskyttelse fra Norge», har han fortsatt ikke mottatt noe svar, skriver Bergensavisen.

Den tidligere atomteknikeren jobbet ved Dinoma-reaktoren i Israel, og ga den britiske avisen Sunday Times bilder som beviste at Israel har atomvåpen.

I 1986 ble Vanunu lokket i en felle i Roma, kidnappet og smuglet til Israel av den israelske sikkerhetstjenesten, Mossad. Siden har han sittet i fengsel.

Kommunalminister Erna Solberg sier at Vanunu ikke asylsøker i Norge så lenge han ikke er på norsk jord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere