*Nettavisen* Nyheter.

Varsler hard pensjonskamp

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Tjenestepensjonene for offentlig ansatte må ikke svekkes – her finnes overhodet ikke noe slingringsmonn.

04.03.09 13:57

Oslo (ANB): Det fastslår Unio-leder Anders Folkestad overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) foran opptakten til vårens tariffoppgjør. Han fikk full oppslutning for sin kompromissløse linje på Unio’s tariffkonferanse onsdag.

Unio-lederen retter samtidig flengende kritikk mot framdriften i det partssammensatte pensjonsutvalget under ledelse av statsråd Dag Terje Andersen, som nå utreder hvordan de offentlige tjenestepensjonene kan tilpasses den nye folketrygden.

- Dette er det underligste utredningsarbeidet jeg har deltatt i. Det skjer nesten ingenting, sier Folkestad til ANB.

To tredeler av lønn
Hovedkravet fra de Unio-organiserte er at ytelsene i de offentlige tjenestepensjonsordningene må videreføres minst på dagens nivå. Konkret betyr det at Unio's forhandlere møter med følgende krystallklare mandat ved tariffoppgjøret:

- Å sikre tjenestepensjonsordninger for offentlig ansatte etter bruttoprinsippet, som gir minst to tredeler av sluttlønnen etter 30 års opptjening.

Samtidig blir forhandlerne pålagt å motstå eventuelle motkrav fra staten om å heve de såkalte særaldersgrensene som en del statsansatte nyter godt av, for eksempel politiet.

Advarsel
Unio-lederen retter en klar advarsel til regjeringen mot å tukle med de offentlige ansattes tjenestepensjoner:

- Det ville være underlig av regjeringen å forlange at vi skal stå last og brast i håndteringen av de kriseutfordringene vi står overfor, hvis den fjerner seg fra målet om at de offentlige bruttopensjonsordningene skal bestå, sa Anders Folkestad på Unio-konferansen.

Han minner om at de gunstige tjenestepensjonene er en viktig del av de offentlige ansattes lønns- og arbeidsvilkår. De er også et sentralt virkemiddel for å rekruttere kvalifisert arbeidskraft til offentlig sektor.

Frykter svekkelse
Unio-lederen innrømmer imidlertid overfor ANB at han frykter motkrav fra statens forhandlere om svekkelse av tjenestepensjonen når tariffoppgjøret starter. Det ligger i sakens natur, fordi de nåværende ordningene til en viss grad er i strid med noen av prinsippene i den pensjonsreformen Stortinget har vedtatt.

- Men jeg har fremdeles tro på at det lar seg gjøre å tilpasse de offentlige tjenestepensjonene til ny folketrygd på en måte som ivaretar våre krav om at de økonomiske ytelsene må opprettholdes, sier han. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag