*Nettavisen* Nyheter.

Varsler studentopprør

Studentene varsler opprør hvis ikke regjeringen bedrer studiefinansieringen.

19.03.06 11:39

Tall fra Norsk Studentunion (NSU) viser at studenter taper i forhold til fattigdomsgrensen, skriver VG.

- Studentene er godt under fattigdomsgrensen, og forskjellen til minstepensjonistene øker. Studentene har fått større arbeidsbyrde, mens man systematisk har fått en svekket økonomi. Det hindrer at man får studert på heltid, sier arbeidsutvalgsmedlem Jon Ivar T. Eikeland i NSU til VG.

Studentene får maksimalt 80.000 kroner i lån og stipend i året fra Statens Lånekasse. Fattigdomsgrensen ligger på 93.400 kroner. Minstepensjonen var på 108.800 kroner i fjor. NSU viser ellers til at leieprisen på det private boligmarkedet har økt med 40 prosent, at reisestipendet er halvert to ganger, og at det ikke lenger finnes ordninger for ettergiving av studielån. I tillegg har studentbarnehagene fått kutt på ti millioner kroner.

I Soria Moria-erklæringen varslet regjeringen at den ville gjenreise heltidsstudenten. I dag jobber 70 prosent av studentene ved siden av studiene.

- Politikerne har kommet med løfter i mange år, men ikke fulgt opp. Hvis man ikke holder løftene så blir det politikerforakt. Da er studentopprør eneste løsning, sier Eikeland.

Regjeringens budsjettkonferanse starter på Thorbjørnrud i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.