*Nettavisen* Nyheter.

Vås om pengetrøbbel

Venstresiden mener vi trenger statlige fond fordi norske bedrifter har for dårlig tilgang på kapital. Ingenting tyder på at det stemmer.

24.07.06 09:20

(NA24-KOMMENTAR): Venstresiden i Norge vil ha det som kalles en aktiv næringspolitikk, altså at politikerne skal spille en mer aktiv rolle i forhold til å stimulere til verdiskapning og sysselsetting i enkelbedrifter og enkeltnæringer. Jeg mener at en slik politikk jevnt over vil skade mer enn den gavner, og at historien viser hvor feil det gjerne går.

Men i tillegg er det en viktig forutsetning som ligge til grunn hvis det i det hele tatt skal være noe poeng i å vurdere denne aktive rollen for staten, nemlig at gode investeringer ikke blir gjennomført i Norge fordi de mangler kapital.

Klikk på bildet for å forstørre.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er blant dem som mener dette. Han vil ha et nytt statlig fond på 20 milliarder for å avhjelpe dette angivelige problemet.

Arbeiderpartiets Marianne Aasen Agdestein mener saken må utredes nøyere, men er enig i hovedsaken: - Vi må bedre kapitaltilgangen til norske bedrifter, sa hun til Dagsavisens, som skrev om Lundteigens plan.

Løser ikke-eksisterende problem
Men mye tyder på at kapitalmangel slett ikke er noe vesentlig problem i Norge. I sin årstale sa Svein Gjedrem det uvanlig rett frem til sentralbanksjef å være:

«Det er stort sett bare ulønnsomme prosjekter som mangler finansiering og kapital.»

Alle som følger med på nyhetene innen næringsliv og finans ser også til daglig at svært risikable prosjekter nå blir tilført store mengder kapital fra private investorer.

Før helgen meldte NA24 at det går mot rekordår for kapitaltilførselsen til selskapene på Oslo Børs. Så langt i år er det hentet inn 43,8 millarder kroner i ulike emisjoner. Dermed er det kun fem milliarder igjen til rekordåret 2005.

Gjør det noe?
Men det er kanskje ikke så farlig om staten kjører på med noen ekstra oljemilliarder til norsk næringsliv? Det kan vel ikke skade?

Jo, det er nettopp det det kan. For når for mye kapital pøses inn i et land med et begrenset antall gode prosjekter og praktisk talt ingen ledig arbeidskraft, vil det gjøre at de dårlige prosjektene stjeler ressurser fra de gode.

Er det én ting et høykostnadsland som Norge er avhengig av, så er det at investeringer gjøres i lønnsomme og gode prosjekter som både kan tåle et høyt lønnsnivå og bidra med den verdiskapningen som er nødvendig for å finansiere en omfattende velferdsstat.

Statlige fond for ulønnsomme investeringer bidrar slett ikke til dette.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.