Vedum vil ikke snakke om lederambisjoner

Liv Signe Navarsete forlater Senterkonferansen i Kongsberg etter å ha sagt at hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet.

Liv Signe Navarsete forlater Senterkonferansen i Kongsberg etter å ha sagt at hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum er favoritt til å overta for Liv Signe Navarsete, som sier hun er innstilt på å trekke seg som Senterparti-leder.

11.01.14 17:37

(Kongsberg/Oslo - NTB:) Selv vil ikke Vedum svare på om han er kandidat til å ta over.

– Jeg kommenterer ikke noen lederspørsmål. Nå er det viktig for meg at de demokratiske prosessene i partiet får virke slik de er ment, så får det blir opp til landsmøtet å bestemme hvem som skal lede partiet videre, sier han til NTB.

Vedum blir pekt ut som den åpenbare etterfølgeren til Liv Signe Navarsete, både av nestlederkollega Ola Borten Moe og et samlet ekspertkorps.

Trekker seg
Navarsete ba lørdag partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte og åpnet for å trekke seg som leder.

– Mange er slitne av at oppmerksomheten bare er rettet mot personstrid, indre uro og støy, sa Navarsete da hun talte til partiarrangementet Senterkonferansen på Kongsberg lørdag.

– I dette ligger det at jeg er innstilt på å gi stafettpinnen videre til den som landsmøtet mener er best egnet til å overta, la hun til.

Uttalelsen er en klar beskjed om at hun er klar til gå av som partileder på et ekstraordinært landsmøte. Det kan tidligst finne sted i april.

– Det er i realiteten ingen tvil om at sentralstyret vil støtte Navarsete når hun gir så tydelig beskjed om at hun ønsker å fratre. Derfor vil også jeg støtte henne i ønsket om å avholde ekstraordinært landsmøte, sier Vedum, som synes det er vemodig at Navarsete velger å gå av til våren.

Vedum uomstridt
Ola Borten Moe er minst like omstridt som Navarsete selv. Han har lenge vært i en dårlig skjult konflikt med partilederen. Til VG sier Borten Moe at han uansett ikke er noen kandidat til å ta over som leder, men at han gjerne fortsetter som nestleder.

– Lederspørsmålet er langt på vei avgjort, det må bli Trygve, sier han til avisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Navarsete var klar på at landsmøtet må få stå helt fritt til å velge den partiledelsen som er best egnet.

Vedum har en sterk og relativt uomstridt posisjon i Senterpartiet. Han gjorde en solid jobb som landsbruks- og matminister i den rødgrønne regjeringen, og de ulike partifløyene har dårlig tid til å bygge opp og samle støtte til mer ukjente kandidater.

Også Marit Arnstad er en åpenbar kandidat til å tre inn i partiledelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

– Borten Moe bør gå
Per Olaf Lundteigen sier at Senterpartiets nestleder Borten Moe også må gå av.

– Det er synd at hun velger å gi seg. Det må føre til at Ola Borten Moe også gir seg, sier stortingsrepresentanten til Nationen.

Lundteigen mener alle de tre i partiledelsen må stille sine plasser til disposisjon, men åpner for at nestleder Vedum kan bli med videre.

– Trygve står i en annen posisjon enn Ola. Det er det ulike verdisynet mellom Ola og Liv Signe som har skapt mye av sløvheten i Sps politiske standpunkter, som vi ikke kan ha med oss videre, sier partiveteranen.

– Klokt å gå av
Valgforsker Frank Aarebrot mener den eneste som kan overta styringen av Senterpartiet, er nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vedum, som er fra det indre Østlandet, er den eneste som kan klare å få et samlet parti i ryggen. Borten Moe er ikke aktuell, ikke minst fordi han takket nei til gjenvalg til Stortinget. Striden i partiet har satt Vestlandet opp mot Trøndelag, og dette svekker et eventuelt kandidatur for Marit Arnstad, sier Aarebrot til NTB.

– Det er klokt av Navarsete å sette partiet foran seg selv. Det er veldig viktig for partiet å få ro og at de ikke bruker all energien på tema som er irrelevante for velgerne, legger han til. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.