RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velgerne blir usikre

Sist oppdatert:
Over tre hundre tusen nordmenn som stemte ved forrige stortingsvalg er i dag usikre på hvilket parti de ville ha stemt på.

Det viser TV 2s ferske stortingsgallup.

Andelen velgere som sier hvilket parti de ville ha stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen er nå bare 68,4 prosent. Det er den laveste andelen med partipreferanse på målingene TNS Gallup lager for TV 2 siden stortingsvalget.

Ap mest frem
Blant de spurte som har en formening om hva de ville ha stemt går Arbeiderpartiet frem med 2,2 prosentpoeng til 32,9 prosent. Etter en svært god januargallup på 35 prosent falt det største regjeringspartiet kraftig i februar, for så å gå litt fram igjen.

Bakgrunnstallene viser denne gang at nesten hver tredje velger under 30 år ville ha stemt Arbeiderpartiet, og Jens Stoltenbergs parti samler nå mange velgere som ikke hadde stemmerett ved forrige stortingsvalg. Tallene viser at Ap står sterkt i hovedstadsområdet.

Svakt for Frp
Fremskrittspartiet puster ikke lenger Arbeiderpartiet i nakken. Et fall på 1,3 prosentpoeng gir en oppslutning på 24,1 prosent. På tre av de fire siste stortingsmålingene TNS Gallup har laget for TV 2 har Frp nå vært under 25 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er færre unge som sier de vil stemme på partiet nå sammenlignet med for en måned siden. Partiet mister denne gang også tidligere velgere til gruppen andre partier og lister. I tillegg er antallet velgere de henter fra gruppen som satt hjemme ved forrige Stortingsvalg det laveste på flere år.

Opptur for Venstre
Lars Sponheim er kanskje den partilederen som smiler mest over denne målingen. Venstre går fram med 1,7 prosentpoeng til 5,6.

Fremdeles ligger Sponheim tre tideler bak resultatet fra forrige Stortingsvalg, men bare en gang etter valget har Venstre hatt høyere oppslutning. Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere Venstrevelgere som har funnet tilbake til partiet.

Minst i sentrum
Senterpartileder Åslaug Haga er nå leder for det sentrumspartiet med lavest oppslutning. Det minste regjeringspartiet går tilbake 1,1 prosentpoeng til 5,2 prosent. For selv om KrF også går tilbake 1,1 prosentpoeng til 5,9, er det Åslaug Haga som må nøye seg med jumboplassen i sentrum denne gang.

Det er færre tidligere Senterpartivelgere som ville ha stemt på partiet i dag enn for en måned siden, samtidig som en del av dem foretrekker Ap og Frp.

Også Kristelig Folkeparti mister denne gang en del tidligere velgere til Fremskrittspartiet.

Stabilt lavt
Høyreleder Erna Solberg klarer ikke å løfte partiet fra de 15,5 prosentene som var oppslutningen i februar. Noen tidligere Høyrevelgere har blitt usikre og satt seg på gjerdet.

SV tilbake
Selv om Kommunevalgbarometeret for fjorten dager siden viste svært gode tall for SV er det ikke ut til å ha samme effekt lenger. Partiet går tilbake med 0,8 til 7,6 prosent.

Mange tidligere SV velgere sier igjen at de ville ha stemt på Arbeiderpartiet, samtidig som andelen tidligere velgere som ville holdt fast ved partiet faller. SV har den desidert laveste lojaliteten blant alle Stortingspartiene. Bare halvparten av velgerne fra 2005 holder fast ved partiet. Denne gang mister SV også velgere til andre partier og lister, de fleste trolig til RV.

RV får nemlig en oppslutning på 1,7 prosent, en fremgang på 0,2 fra forrige måling. Kystpartiet får 0,6 og andre partier og lister 0,9 prosent.

Flerall for skifte
Et Stortingsvalg i dag ville ha gitt flertall for regjeringsskifte. Ap ville fått 61 mandater som de har i dag, SV ville mistet tre og beholdt 12, mens Senterpartiet ville mistet tre og behold åtte. RV ville kapret et mandat i Oslo, og sammen med de tre regjeringspartiene ville venstresiden fått 82 mandater.

Fremskrittspartiets Stortingsgruppe ville økt med 6 representanter til 44, Høyre ville fått to nye mandater og endt opp med 25, KrF ville fått 9 (-2) og Venstre 9 (- 1). Samlet ville dagens opposisjonspartier fått 87 mandater.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved hjelp av personlige telefonintervju av 966 personer i perioden 26. februar – 4. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere