RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velgerne rømmer opp på gjerdet

Sist oppdatert:
Valgkampen har knapt kommet i gang før velgerne rømmer opp på gjerdet. Denne ukes kommunevalgbarometer viser at rekordmange velgere er usikre.

Ved forrige kommunevalg var det rekordmange som ga blaffen, et valg i dag ville ikke gitt noen høyere valgdeltakelse.

Usikre velgere
Bare 57,6 prosent av de spurte i kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2 den andre uken i august oppgir hvilket parti de skal stemme på. Det er færre enn de som faktisk stemte i 2003 da valgdeltakelsen var rekordlav.

SJEKK BLOGGEN TIL TV 2s REPORTER:Velkommen til gjerdet

- Vi ser at andelen velgere som er usikre er omtrent den samme som satt hjemme sist gang, sier professor og valgforsker Hanne Marthe Narud. Hun er TV 2s valgekspert

Aps svakeste
Et kommunevalg i dag ville ha sendt Arbeiderpartiet ned til 27,0. prosent. Det er en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng fra målingen i forrige uke. Ap ligger dermed bak det dårlige kommunevalget i 2003 da partiet bare fikk 27,5 prosent av velgerne i ryggen.

Regjeringspartner SV opplever en beskjeden fremgang på 0,8 prosentpoeng til 10,8. Men Kristin Halvorsens partifeller har fortsatt et stykke opp til 12,4 som partiet fikk i 2003.

Størst i sentrum
Venstre-leder Lars Sponheim kan i dag smykke seg med tittelen som leder for det største sentrumspartiet. Venstre som bare fikk 3,8 ved forrige kommunevalg ender på 6,2 prosent (+1,0) og ligger med det an til å bli en av valgets vinnere. Bakgrunnstallene viser at Venstre er det partiet med færrest tidligere velgere som sitter på gjerdet.

Senterpartiet går også frem med 0,8 prosentpoeng til 6,0. Det er et stykke bak forrige kommunevalg som endte på 7,9. Også KrF har et stykke igjen til drømmen om tosifret oppslutning. Med 5,8 (- 0,1) er Dagfinn Høybråten lillebror i sentrum av politikken.

Høyre korrigerer
Høyre som på forrige ukes måling opplevde en kraftig tilbakegang opplever at pilene peker noe opp igjen. Partiets oppslutning øker med 2,5 prosentpoeng til 17,4. Men det er fortsatt svakere enn partiets oppslutning ved inngangen til sommeren. Høyre henter denne gang tilbake nesten like mange tidligere Frp-velgere som de mister til konkurrenten.

Fremskrittspartiet taper mest oppslutning fra forrige uke. 18,9 er en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng. Bakgrunnstallene viser at Frp har mindre lojale velgere, mens de mister flere tidligere velgere til Høyre enn på lenge. Partiet taper også på at mange velgere er usikre.

RV får en oppslutning på 3,2 prosent (- 0,4) og andre partier og lister 4,8 (+ 0,3).

Mange å hente
Når knappe fire uker gjenstår til valgdagen er det først og fremst de mange usikre velgerne som er et spenningsmoment. Fire av ti sitter på gjerdet, og selv om mange av dem ikke kommer til å stemme, betyr valgkampen mye for hvem som vinner velgerne.

- Det sier seg selv at den blir veldig viktig, det er klart det er potensial for mange av partiene til å hente velgere, sier Hanne Marthe Narud til TV 2 Nyhetskanalen.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 970 personer, i tidsrommet 6. – 12. august.

Hold deg oppdatert om valget på Nettavisens valgsider!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere