RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Frp provoserer med omstridte asylforslag


Det var påtroppende leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som sto bak forslagene.
Det var påtroppende leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som sto bak forslagene. (Oslo Frp/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Oslo Frp ble lørdag enige om flere kontroversielle asylforslag. Forslagene vekker sterke politiske reaksjoner.

Oslo Frp sluttet lørdag opp om en rekke kontroversielle asylforslag.

Resolusjonen årsmøtet sluttet seg til, innebærer blant annet at alle asylsøkere skal sendes til lukkede mottak. Asylsøkeres rett til fri rettshjelp skal fjernes, og alle former for permanent opphold skal avskaffes, om Oslo Frp får det som de vil.

Det var påtroppende leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som sto bak forslagene.

– Første gang siden krigen

Ap-byråd Geir Lippestad i Oslo går knallhardt ut mot Oslo Frps enstemmige vedtak om å innføre lukkede asylmottak i VG.

– Å fengsle folkegrupper skjer ingen andre steder i Europa. Det er i realiteten det Frp i Oslo nå går inn for. I Hellas har de vært i nærheten, men de har møtt sterk internasjonal kritikk, sier den tidligere advokaten, Lippestad.

Saken fortsetter.

– Å fengsle folkegrupper skjer ingen andre steder i Europa, sier byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad (Ap).

Han sier at det Oslo Frp ønsker å gjøre ikke har skjedd i Norge siden krigen.

– Heldigvis legger de fleste land til grunn det viktige prinsippet om at ethvert menneske har rett til individuell behandling og at du ikke kan bli sperret inne uten en domstolskjennelse.

– Blir aldri norsk politikk

– Disse inhumane forslagene fra Frp vil medføre at vi kriminaliserer alle flyktninger og asylsøkere og at Norge melder seg ut av verden. Forslagene har kun til hensikt å splitte nasjonen, spre usikkerhet hos vanlige folk og å nøre opp under fremmedfrykt. Det kommer aldri til å bli norsk politikk, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Han viser til at Stortinget har inngått et bredt forlik om asylpolitikken og integreringspolitikken, og at Frps forslag bryter med denne enigheten.

Saken fortsetter.

- Det kommer aldri til å bli norsk politikk, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen. Arkivbilde.

«Politisk spill»

– Disse forslagene har bare ett formål. Det er å gjøre livet mest mulig vanskelig for mennesker på flukt. Et slikt land vil ikke vi være, sier gruppeleder fra Kristelig Folkeparti Erik Lunde til NRK.

SV-leder Audun Lysbakken kaller forslagene fra Oslo Frp for «et spill».

– Det virker som om Frp ikke klarer dobbeltrollen å styre landet og samtidig være de tøffeste i denne debatten. De prøver uke for uke å distansere seg mest mulig fra de forlikene som de selv har inngått. Dette er et spill om å vinne velgere, og det håper jeg folk ser, sier Lysbakken til NRK.

Det omfattende forslaget fra Oslo Frp blir nå oversendt til stortingsgruppen med noen mindre endringer, blant annet en endret formulering rundt kravet om at innvandrere til Norge skal assimileres. (©NTB)

kristian.sollie.skardalsmo@ntb.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere