*Nettavisen* Nyheter.

Venstre mener regjeringen presset Miljødirektoratet

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) avviser at press fikk Miljødirektoratet til å endre mening om gruvedeponi i Førdefjorden. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Venstre mener at regjeringen presset Miljødirektoratet til å gå fra nei til ja til gruvedeponi i Førdefjorden. KrF mener mye kan tyde på at det ble utøvd press.

06.05.15 13:19

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) avviste påstanden som ble framsatt i spørretimen i Stortinget onsdag.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen slo fast at «det er ingen tvil om» at Miljødirektoratets klare miljøfaglige vurdering var å gå imot deponi av gruveslam med kjemikalier i Førdefjorden.

– Så var det en prosess der direktoratet etter press endret sitt råd, sa Elvestuen.

Omfattende

– Jeg tar avstand fra at vi har drevet påtrykk overfor Miljødirektoratet, sa Sundtoft i sitt svar.

Tvert om er det slik at Miljødirektoratet svarte på oppfølgingsspørsmål og gjorde en vurdering der miljøfaglige og samfunnsmessige hensyn ble veid mot hverandre, forklarte statsråden.

– Prosessen har vært bred og omfattende og i henhold til forurensningsloven, understreket hun.

I tillegg er alle brev og dokumenter i saken blitt gjort offentlige.

Lovendring

KrF-representant i energi- og miljøkomiteen, Rigmor Andersen Eide, er langt på vei enig med Elvestuen.

– Mye kan tyde på at det er blitt utøvd en form for press. Samtidig ser vi at prosessen er innenfor forurensningsloven. Det innebærer at Stortinget må vurdere å be regjeringen endre forurensningsloven – slik at saker av type gruvedeponi i Førdefjorden i fremtiden må avgjøres av Stortinget, sier hun til NTB.

Elvestuen deler oppfatningen.

– En lovendring er noe vi må vurdere, sier han.

Røyke mer?

En viktig del av den samfunnsmessige vurderingen har vært at gruvevirksomheten vil skape rundt 300 arbeidsplasser lokalt, samt en vurdering av at det vil ta lengre tid å nå bestandsmålet for de truede fiskeartene blålange og pigghå, men at de ikke vil bli utryddet som følge av deponiet, ifølge Sundtoft.

Andersen Eide mener det er feil å la Miljødirektoratet stå for de samfunnsmessige vurderingene.

– Det er jo ikke slik at Helsedirektoratet anbefaler folk et kosthold med mer sukker av hensyn til arbeidsplassene i Freia, eller å røyke av hensyn til tobakksindustrien, påpeker hun.

Elvestuen sier at problemet er at en beslutning som i realiteten er – eller burde være – politisk, blir dyttet ned i systemet.

Energi- og miljøkomiteen behandler nå et forslag fra Venstre og SV om sterkere å involvere Stortinget i saker om store gruvedrift og sjødeponi. Fristen for innstilling er 28. mai og debatt i stortingssalen er planlagt 2. juni.

– Ikke snudd

Engebøfjellet har Norges største forekomst av titanmineralet rutil. Det er beregnet omkring 250 millioner tonn rutilmalm i fjellet.

Utslippstillatelsen som regjeringen kom med 17. april, gir Nordic Mining grønt lys til å fylle fjorden med 4 millioner tonn masse i året – i tillegg til store mengder kjemikalier. Alt liv vil gå tapt i det tre kvadratkilometer store og 150 meter høye deponiet.

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet har tidligere overfor NTB avvist at direktoratet har snudd i saken.

– Den anbefalingen vi ga i fjor, var en rent miljøfaglig vurdering. Da hadde vi ikke gjort den vanskelige avveiningen mot andre samfunnsmessige hensyn, sa hun da utslippstillatelsen ble kunngjort. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag