*Nettavisen* Nyheter.

Venstre og KrF avviser Listhaugs bondediktat

- Norsk landbruk er så viktig at Listhaug må sette seg ned med organisasjonene på nytt, mener KrFs landbrukspolitiske talsperson Henriette Hjemdal.

Gir landbruksministeren klar beskjed om å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen.

13.05.14 19:06

Regjeringens tilbud til bøndene om en økning på 150 millioner kroner fra i fjor utgjorde bare 10 prosent av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

Etter bruddet med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag tirsdag, er Listhaug klar for å sende tilbudet til behandling i Stortinget.

Men der møter Listhaugs forsøk på diktatløsning en kald skulder fra samarbeidspartiene.

- Norsk landbruk er så viktig at Listhaug må sette seg ned med organisasjonene på nytt, sier de landbrukspolitiske talspersonene Pål Farstad i Venstre og Line Henriette Hjemdal i KrF.

Les også: Slik aksjonerer bønder i byen

Svartmaling
Språkbruken var krass da Listhaug møtte pressen sammen med Bondelagets leder Nils T. Bjørke og Småbrukarlagets leder Merete Furuberg etter bruddet tirsdag.

Listhaug mener organisasjonene svartmaler og feilinformerer når de hevder at statens tilbud vil føre til inntektskutt for 80 prosent av bøndene.

- Det vil bli svekket dyrevelferd, økt bruk av antibiotika i dyreholdene, økt matimport og dårligere matsikkerhet, advarte Bjørke og Furuberg.

- Slutt med denne svartmalingen. Slutt å feilinformerer, tordnet Listhaug.

Les også: - Er det verdt å betale så mye for landbruket?

Reagerer på tonen
Bjørke sier til NTB at det var en spesiell opplevelse å bli beskyldt for å feilinformere.

- Jeg har nok opplevd det tidligere, men aldri fra en statsråd. Nå har vi ettergått oss selv, og jeg er fortsatt helt trygg på at vi ikke feilinformerer, sa han etter pressekonferansen.

Tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Listhaug har tråkket over en linje.

- Hun representerer ikke bare seg selv, men hele staten. Det kan nok bli krasse ord i en forhandlingssituasjon, men tradisjonelt har statsråden da vært den som holder igjen. Det er uklokt av Listhaug å beskylde motparten for å juge, spesielt når hun vet at hun ikke har flertall bak seg i Stortinget, sier Vedum til NTB.

Ikke flertall
Det bekrefter KrFs landbrukspolitiske talskvinne:

– Når vi ber Listhaug forsøke på nytt, er det et klart signal om at tilbudet er for dårlig. I samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF heter det at landbrukspolitikken skal sikre rekruttering, forutsigbarhet og at reformer skal gi økt lønnsomhet. Hun må nok lese dette og våre kommentarer til statsbudsjettet på nytt, for det landbrukspolitiske flertallet ligger et helt annet sted enn hos regjeringen, sier Hjemdal til NTB.

Inntok hovedgata
Verken Bjørke eller Furuberg la skjul på at bøndenes misnøye vil merkes i dagene som kommer.

Og mindre enn to timer etter at bruddet var et faktum hadde sinte og frustrerte bønder fra Akershus tatt oppstilling på Karl Johans gate rett utenfor Stortinget. Traktorene var påklistret hjemmelagede varseltrekanter merket «fare» og prydet med portretter av landbruksminister Listhaug, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg.

– Det er klart vi er sinte. Resultatet av dette er at det ikke blir mulig å drive lønnsomt som bonde, var meldingen fra aksjonistene.

Bøndene i by'n lovet flere og synlige markeringer landet rundt i dagene som kommer.

(©NTB)

Annonsebilag