Venstre og KrF finpusser kravlisten

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen (t.v.) og hans kollega fra Venstre, Terje Breivik, innleder tirsdag forhandlinger med Høyre/Frp-regjeringen om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen (t.v.) og hans kollega fra Venstre, Terje Breivik, innleder tirsdag forhandlinger med Høyre/Frp-regjeringen om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Skjerpet kamp mot ledighet, mer til kommunene og større lærlingtilskudd er noen av kravene KrF og Venstre stiller i budsjettforhandlingene neste uke.

Sammen med blant annet flere studieplasser og mer til gründerbedrifter, står dette på lista støttepartiene møter Høyre/Frp-regjeringen om revidert nasjonalbudsjett tirsdag morgen.

Regjeringen har fått hard kritikk for ikke å ta den økte arbeidsledigheten i Norge på tilstrekkelig alvor i sitt forslag til revidert budsjett.

Dette tar Kristelig Folkeparti med seg inn i forhandlingene.

– Vi vil nok se på tiltak mot ledigheten, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Regjeringen foreslår i revidert å opprette 1.000 tiltaksplasser og endre permitteringsreglene, slik at bedrifter kan beholde verdifull arbeidskraft i krevende tider.

Ferske tall viser at arbeidsledigheten i Norge for første gang på over ti år er over 4 prosent. Særlig er områder på Vestlandet, hvor mange er tilknyttet oljebransjen, rammet.

Dette må gjenspeiles i tiltakene, påpeker Syversen. Han etterlyser geografisk målrettede tiltak for områder som blir særlig hardt rammet.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik vil ikke si hvor mye av dette han ser for seg å flytte på i forhandlingene, men minner om at 400 millioner ble omdisponert i fjor.

– Når det nå først blir lagt opp til såpass bruk av oljepenger, bør litt mer av endringene i det reviderte budsjettet som Stortinget vedtar, bidra til å forsterke tiltak som allerede ligger inne i budsjettet om grønt skifte og omstilling i næringslivet, sier han til NTB.

Breivik nevner økt lærlingtilskudd, flere studieplasser, økt støtte til næringslivsrettet forskning og teknologiutvikling, mer til klimateknologifondet og mer risikokapital til gründerbedrifter som eksempler på mulige Venstre-krav.

Før revidert budsjett ble lagt fram, ble de også enige om en pakke mot barnefattigdom på vel 100 millioner kroner.

Regjeringen har i revidert budsjett foreslått å kompensere kommunenes inntektstap med 1,1 milliarder kroner.

– Det kan hende at kommunenes økonomi indirekte kan styrkes ved å se på penger som blir gitt som tilskudd til å bosette flyktninger, sier Syversen.

Partene bør bli enige før arbeidsuken er omme. De kan likevel ta helgen i bruk om det skulle bli behov for mer tid.

Imidlertid trenger også de øvrige partiene på Stortinget noe tid på å skrive sine merknader før finanskomiteen må avgi sin innstilling 4. juni. Revidert nasjonalbudsjett skal vedtas i Stortinget 19. juni. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag