Venter med Høyblokka

Foto: Trond Lepperød

Statsråd Rigmor Aasrud venter med avgjørelse om riving.

06.05.13 09:04

Oslo (NTB): Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) får ikke avklart regjeringskvartalets fremtid før etter stortingsvalget. Men Deichmanske bibliotek kan bli aktuelt å ta i bruk, sier hun.

- Det blir nok 2014 før vi får bestemt oss, sier Aasrud til Dagsavisen.

Dermed kan spørsmålet om hvordan Norges regjeringsbygg bør utformes, bli overlatt til en eventuell borgerlig regjering etter høstens stortingsvalg.

- Dette er et av de største byggeprosjektene til staten noensinne. I tillegg har vi sikkerhetsdimensjonen ved dette, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren, som derfor ikke vil forhaste seg.

Aasrud ser for seg en internasjonal arkitektkonkurranse om fire-fem år.

- Den vil nok vekke stor interesse, tror hun.

Aasrud mener alle departementene bør samles på ett sted. Årsaken er at Utenriksdepartementet trenger nye lokaler. I tillegg går det i dag bort mye tid til transport i forbindelse med møtevirksomhet. Dessuten er sikkerhetstiltakene lettere å gjennomføre om alle departementene ligger samlet.

Det kan også bli aktuelt å ta i bruk Deichmanske bibliotek, som ligger rett ved regjeringskvartalet, etter at Oslo kommune har vedtatt å bygge nytt bibliotek i Bjørvika.

- Jeg har en drøm om å få inkludert Deichmanske bibliotek, som i dag er litt gjemt bort bak Y-blokka. Kanskje kan vi ta i bruk bygget til pressekonferanser og møterom, sier Aasrud. (©NTB)

Foto: Dag A. Ivarsøy (Winsnes, Bjørn)

Skal samle 5000 ansatte

Oslo (NTB-Trygve Bergsland): Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) vil mandag åpne for diskusjon om hvordan 5.000 ansatte i ulike departementer skal organiseres fysisk og teknologisk i regjeringskvartalet.

Det har snart gått to år siden bomben 22. juli 2011 drepte åtte mennesker, såret over 200 andre og ødela store deler av regjeringskvartalet. Mer enn 1.500 statsansatte sitter fortsatt i midlertidige kontorlokaler. I tillegg til at disse skal tilbake, vil Aasrud også flytte Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet til regjeringskvartalet.

- Målet er å samle alle departementer i samme område, sier Aasrud til NTB.

Ett av de store spørsmålene som ikke er avklart, er skjebnen til Høyblokka fra 1958 som er tegnet av Erling Viksjø. Det samme gjelder også Y-blokka fra 1970 som er utsmykket med «Fiskerne» av kunstnerne Carl Nesjar og Pablo Picasso.

BILDER: Regjeringskvartalet i desember 2011 - fem måneder etter bomben:

HTML EMBED
SlideShowPro({ attributes: { id: "album-4834", width: 485, height: 400 }, mobile: { auto: false }, params: { bgcolor: "#000000", allowfullscreen="true" : true }, flashvars: { xmlFilePath: "http://193.227.204.213/ssp_director/images.php?album=4834" } });

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.