Verden lytter til Høybråten

Her hjemme ble han latterliggjort for kampen mot alkohol, men nå setter Dagfinn Høybråten dagsorden for verdens helseministre.

27.01.05 23:31

Det var ikke mange som trodde på Dagfinn Høybråten da den daværende helseministeren i fjor høst lanserte sin store kampanje mot en stadig liberalisering av alkoholpolitikken. Kampanjen var ikke først og fremst retttet mot Norge, men Høybråten tok mål av seg til å stoppe dominoeffekten som har ført til krav om lavere priser og økt tilgjengelighet.

Hadde troen
- Hvis vi ikke tror så oppnår vi ingen ting, sier Høybråten som nå er arbeids- og sosialminister i regjeringen.

Det var slett ikke mange som trodde på ham da han i fjor høst lanserte sitt korstog mot alkohol, med å invitere de nordiske helseministrene til å stå samlet mot avgiftskutt og økt tilgjengelighet.

Men Høybråten har ikke bare fått med seg våre nordiske naboland.

- Et scoop
I dag er Høybråten svært tilfreds med å ha fått langt større gjennomslag enn han hadde trodd, på langt kortere tid.

- Her har vi gjort et scoop skjønner du, sier Høybråten til TV 2 Nyhetene.

Hele verden følger nemlig etter Høybråten. Kampen mot skadevirkningene av alkohol blir tema på verdens helseforsamling i mai.

Viktig å forebygge
- Det vi kan gjøre noe med når det gjelder å forebygge det bør vi gjøre, ikke for å gjøre livet surt for andre, men for å ta konsekvensen av den kunnskapen vi har om sammenhengene mellom ulykker, overgrep og sjukdom som er knyttet til alkohol, sier Høybråten.

Han er leder i KrF, et parti som ble stiftet med mål om "energisk kamp mot rusdrykkforbanning" - målet til KrF var "eit heilt edru folk".

For ham er det derfor en ekstra fjær i hatten å ha fått med seg 52 land som nå ønsker å sette alkoholens skadevirkninger på dagsorden.

- Politikk handler om å ville. Å ville gjøre det. Ikke bare sitte tilbakelent og tro at lille Norge ikke får til noe, sier Høybråten.

- Blir det nå Dagfinn Høybråtens alkoholpolitikk som skal innføres i hele verden?

- Nei, det kan du være trygg på at det ikke blir, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.