RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi er best i verden

Foto: Montasje/Scanpix
Sist oppdatert:
Lille speil på veggen der, hvor er det best å bo på kloden her?

I det nordligste hjørnet av Europa ligger fem av verdens beste land å bo i. Sjekk ut første del av vår miniserie om Norden.

- Man pleide å si at ting ble oppfunnet i Norge, designet i Finland, bygget i Sverige og solgt av en danske som tok all fortjenesten, forteller sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki.

NA24 - din næringslivsavis

Onde tunger vil nok legge til at islendingene gjennom dristige finansielle operasjoner også ble rike på å skaffe penger til prosjektet.

De nordiske landene har imidlertid liten grunn til å krangle. Gjennom høy yrkesdeltaking, lav ulikhet og en stor offentlig sektor plasserer de seg alle høyt oppe når land rangeres etter de fleste økonomiske parametere.

Levestandard i verdenstoppen
NA24 vil denne uken se nærmere på den økonomiske situasjonen til de nordiske landene. I denne første artikkelen setter vi søkelyset på fellestrekk og presentasjon av en rekke økonomiske forhold. I faktarammen til høyre finner du en del viktige nøkkeltall.

Som oversikten under viser, er alle de fem nordiske landene i toppen av FNs Human Development Index som måler lands levestandard.


Human Development Index måler et lands velstand basert på ulike mål som rikdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder med mer.

De høye oljeinntektene har ført Norge helt i toppen av verdens beste land å bo i. Foto: Scanpix.

Trosser høye lønnskostnader
Men den nordiske modellen (som vi vil komme tilbake til i en senere artikkel) har ikke bare gitt høy levealder og utdanningsnivå. Ifølge World Economic Forums Global Competitive Index kjemper også de nordiske landene i toppen når man måler konkurransedyktighet.


Global Competitiveness Index er utviklet av professor Xavier Sala-i-Martin ved Columbia University. Norge trekkes plassering trekkes blant annet ned av et rigid arbeidsmarked, handelsbarrierer og en omfattende jordbruksstøtte. Kilde: World Economic Forum

– Innovasjon stadig viktigere
Sjeføkonom Jan Kæraa Rasmussen i danske LO er ikke overrasket over at de nordiske landene er i konkurransetoppen selv om lønnskostnadene er høye:

– Det er god kvalitet i utdanningen, spesielt blant de korttidsutdannede. Den sosiale kapitalen – altså tilliten til hverandre – er stor, og det er også evnen til samarbeid og selvstendig innsats, sier han til NA24.

– Det siste er avgjørende i den nye økonomien, hvor innovasjon er et stadig viktigere konkurranseparameter, sier Rasmussen.

Mange i jobb
- I de nordiske landene har vi lært oss at vi har vanskelig for å konkurrere på pris. Vi må derfor satse på teknologi og kvalitet, sier Andreassen i Landsbanki.

Han mener at også innsatsen i sengehalmen bidrar positivt til Nordens økonomi.

- Vi har bedre fødselstall enn i Sør-Europa og høyere yrkesdeltaking. Det er bærebjelkene i et pensjonssystem; det er folk der, og de jobber, forteller Andreassen.

Den høye yrkesdeltakingen er det i stor grad de arbeidende nordiske kvinnene som skal ha æren for.

- Vi har en kultur som legger opp til at kvinner kan jobbe og få barn samtidig. I katolske land har man et større ønske om at kvinnen skal bli hjemme, sier Andreassen.

Mens nordiske kvinner i snitt føder 1,77 barn hver, er fertilitetsraten i Spania og Italia 1,30.

- Nytenkende og fleksible
Holberg Fondene i Bergen nevner også følgende årsaker til at Norden som region har lyktes:

* stabile politiske forhold med en velutviklet velferdsmodell

* høy økonomisk vekst over lang tid

* stor vilje og evne til å ta i bruk ny teknologi

* internasjonalt orienterte selskaper som er posisjonert i forhold til globaliseringstrenden og gode internasjonale konjunkturer

* gjennomføring av store reformer

* fleksibelt arbeidsmarked

Fleksible dansker
Stefan Fölster er sjeføkonom i Svenskt Näringsliv, som er det svenske svaret på NHO. Han mener det er viktig å få frem at det også er store ulikheter mellom de nordiske landene.

- Forskjellen er større enn mange tror. Arbeidsmarkedet i Sverige er for eksempel svært forskjellig fra det i Danmark.


Stefan Fölster

Rasmussen trekker frem nettopp det fleksible arbeidsmarkedet som det største skillet mellom Danmark og de andre nordiske landene.

– Det gir raskere omstilling, men kan gjøre det vanskeligere for utsatte grupper i lavkonjunkturer. Blant annet på grunn av det fleksible arbeidsmarkedet har Danmark også mange små og mellomstore bedrifter, sier Rasmussen.

Sverige fikk krigsforsprang
Andreassen i Norge mener det er blitt mer fellestrekk mellom de nordiske landene enn det var før.

- Fellesnevneren er gjerne småproduksjon av varer med høyt teknologisk innhold.

Fremdeles er det slik at de store fabrikkanleggene er i Sverige, mens Finland er langt fremme på design. I Norge er vi innovative, særlig knyttet til i maritime næringer.

Stefan Fölster mener de gulblå lever godt på fortiden.

- Sverige var et land som hadde et forsprang etter andre verdenskrig. Vi hadde et veldig sterkt århundre fra 1870 til 1970.

Det var i denne perioden at store selskaper som Volvo, Scania og ABB ble bygget opp.

– Disse har fortsatt å gjøre det godt i globaliseringen og står for mye forskning og utvikling, sier Fölster.

Her kan du lese alle artiklene i NA24s miniserie om nordisk økonomi:
Del I:Vi er best i verden
Del II:Det enorme comebacket
Del III: Norsk jakt på Sverige
Del IV:Derfor er vi rikest

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere