*Nettavisen* Nyheter.

Vi stoler mest på Jens

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Flertallet stoler mest på Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering når det gjelder å sikre arbeid og inntekt.

14.01.09 22:58

Oslo (ANB): I en fersk meningsmåling Opinion har utført for LO svarer praktisk talt halvparten av de spurte at de tror en rødgrønn regjering med Ap, Senterpartiet og SV vil gjøre best jobb med å sikre sysselsettingen og skape nye arbeidsplasser.

Troen på at en borgerlig regjering med Fremskrittspartiet har best sysselsettingspolitikk er betydelig mindre, 36 prosent. 15 prosent svarer at de ikke har tro på noen av de to regjeringsalternativene.

Les også: - Bankpakken er ikke klar

Blant LO-medlemmene er tilliten til de rødgrønnes sysselsettingspolitikk et hakk høyere enn i befolkningen som helhet, 56 prosent.

Best i krisetid
LO-leder Roar Flåthen tar målingen som et uttrykk for at folk flest har størst tiltro til at en rødgrønn politikk og et styringsdyktig regjeringsflertall er best skikket til å lede landet gjennom økonomiske krisetider. Han tror folk flest nå velger å satse på det sikre og forutsigbare, framfor et usikkert politisk eksperiment med Frp.

– Dette bekrefter den tendensen vi har sett på andre målinger den siste tiden, der særlig Ap har styrket sin stilling, sier Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men han understreker samtidig at jobben med å lede landet tryggest mulig gjennom den økonomiske nedturen som ligger foran oss ennå ikke er gjort.

– Nå gjelder det at regjeringen fortsatt holder tunga rett i munnen og gjør de riktige tingene til riktig tid, sier Flåthen.

LO-lederen har store forventninger til den økonomiske krisepakken som kommer 26. januar. Han tror den blir omfattende og inneholde de viktigste tiltakene LO har bedt om. Tiltakene må både ha god sysselsettingseffekt og bistå folk som likevel blir rammet av arbeidsløshet. Ikke minst viktig er det at bedriftene stimuleres til opplæringstiltak for å heve sin kompetanse, slik at de står best mulig rustet når de økonomiske konjunkturene snur igjen, understreker LO-lederen.

Ikke så imponert
Professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenliknede politikk ved Universitetet i Bergen er ikke like imponert over at halvparten av befolkningen har størst tiltro til den rødgrønne regjeringen i sysselsettingspolitikken.

– Det skulle da nesten bare mangle. Vi vet jo at særlig Ap tradisjonelt har stor troverdighet i dette spørsmålet. Derimot synes jeg det er ganske overraskende at så mange som 36 prosent sier de har størst tiltro til en borgerlig regjering med Frp på nettopp dette området, sier Aarebrot.

Han synes heller ikke LO bør være fornøyd med at kun 56 prosent av deres medlemmer har størst tiltro til de rødgrønne, sier han.

Professoren er dessuten kritisk til både spørsmålsformuleringen, som han mener kan virke ledende, og til valg av regjeringsalternativer.

Når det gjelder utsiktene foran stortingsvalget til høsten mener Aarebrot at regjeringens krisehåndtering gir de rødgrønne både håp og fallhøyde.

– Håpet ligger i at de innfrir forventningene om å holde arbeidsløsheten på et akseptabelt nivå. Men hvis vi har flere arbeidsløse på valgdagen enn det er skapt forventninger om, kan fallhøyden bli veldig stor, advarer professoren. (ANB)

Annonsebilag