*Nettavisen* Nyheter.

Vi stoler på Jens

41 prosent av velgerne mener at den rødgrønne regjeringen er best til å takle finanskrisen vi nå er oppe i.

25.10.08 09:40

Bare 29 prosent har tillit til at en borgerlig regjering ville klart det bedre. Det viser en meningsmåling Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette må være en gledens måling for statsminister Jens Stoltenberg. I krisetider flokker velgerne seg om de som sitter i regjering generelt og sosialdemokratiske politikere spesielt, sier valgforsker Frank Aarebrot.

– Det er illustrerende at de partiene som tror på markedsløsninger lider nederlag i en slik situasjon, sier valgforskeren.

Han mener resultatet i målingen er omtrent som forventet, men hadde nok sett for seg enda klarere utslag.

Mest tillit
Meningsmålingen er tatt opp i perioden 13. til 21. oktober, og dermed er både den verdensomspennende finanskrisen og mistanken mot DnB NOR om innsidehandel fanget opp. Økokrims razzia mot den norske storbanken skjedde imidlertid etter at målingen var avsluttet.

I målingen er 500 nordmenn spurt om hvilket regjeringsalternativ de har mest tillit til når det gjelder å håndtere den type finanskrise som vi nå opplever. Her svarer altså 41 prosent at de har tillit til den rødgrønne regjeringen, mens 29 prosent peker på en borgerlig regjering med Frp som største parti. 30 prosent svarer at de ikke vet eller ikke vil framheve noen av de to alternativene.

Heller ikke Frp-formann Siv Jensen er overrasket over resultatet.

– Her ser vi igjen en effekt av at brukt mye av tiden i det siste på å skape et skremmebilde av Frps politikk. Jeg tror mange likevel ser at bildet ikke er fullt så rosenrødt for de rødgrønne likevel, sier Jensen.

Jens topper
I målingen er de spurte også blitt bedt om å rangere politikere etter tillit. Her får Jens Stoltenberg en score på 3,9 på en skala fra en til seks. De fleste vil gi statsministeren en femmer. Fremskrittspartiets Siv Jensen får bare 3 i score, og her får hun terningkast 1 fra hver fjerde av de spurte.

Klikk på bildet for å forstørre.

De andre sentrale politikerne får følgende score:

Erna Solberg (H): 3,6

Jan Tore Sanner (H): 3,6

Kristin Halvorsen (SV): 3,5

Liv Signe Navarsete (Sp): 2,9

Lars Sponheim (V): 2,9

Dagfinn Høybråten (KrF): 2,9

Ulf Leirstein (Frp): 2,7

Heikki Holmås (SV): 2,7.

Klar støtte
Nestlederen i Senterpartiets stortingsgruppe, Trygve S. Vedum, tar målingen som en klar støtteerklæring til den rødgrønne regjeringen.

– Jeg tror tilliten til oss kommer til å øke enda mer på dette området i tiden framover. Velgerne ønsker mer politisk styring framfor mer liberalisering. Vi i Senterpartiet mener det er viktig å bruke politikken til å styre finansmarkedet enda mer, sier Vedum.

Han viser til Island for å illustrere hvordan det kan gå når politikerne gir opp å styre.

– På Island har de heldigvis noen realressurser i bunnen, sier Vedum.

Sp-representanten legger til at den rødgrønn regjeringen i Norge har satset på å sikre offentlig eierskap till vannkraften, satse på en aktiv fiskeripolitikk og holde kontroll med olje- og gassvirsomheten. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag