Vil advare datteren mot pedofile

Justisminister Knut Storberget bruker seg selv som eksempel når han nå massemobiliserer mot seksuelt misbruk av barn via Internett og annen teknologi.

10.05.06 14:13

- Barna mine er ennå på Josefine-stadiet (spill for førskolebarn, red.anm.), men samtidig går utviklingen og læringen så utrolig fort. Selv om jeg ikke akkurat er tilbakestående når det gjelder teknologi, ligger seksåringen min snart i forkant. Det er det viktig å være oppmerksom på, sier Storberget (Ap) til TV 2 Nettavisen.

Storberget sier «stopp»
Nå varsler Storberget at regjeringen planlegger en mobilisering mot pedofile som bruker teknologi for å komme i kontakt med barn.

Regjeringen skal starte en ekspertgruppe som skal ledes av tidligere justisminister Grete Faremoe (Ap), får TV 2 Nettavisen opplyst hos Justisdepartementet. Som en av lederne i Microsoft har Faremoe en unik kompetanse og nettverk til å være regjeringens spydspiss i den økte kampen mot pedofile. Ekspertgruppen, med blant annet medlemmer fra Kripos og Redd Barna, skal begynne å jobbe umiddelbart.

Informasjonskampanje
Regjeringen vil også snart gå ut med en informasjonskampanje rettet mot foreldre og barn.

Nettregler for barn

1. Du må aldri fortelle noen du ikke kjenner på Internett hva du heter, hvor du bor eller hvilken skole du går på.

2. Ikke send bilder av deg selv.

3. Bruk en anonym e-postadresse når du surfer på Internett og chatter med folk du ikke kjenner.

4. Hvis du skal møte en person du har chattet med på Internett, må du ta med en voksen du stoler på.

5. Husk at personer du snakker med i en chatgruppe ikke alltid snakker sant og lett kan lyve på alder.

6. Du skal ikke svare hvis du får skummel e-post eller blir redd når du chatter. Si fra til en voksen og bytt gjerne e-postadresse.

7. Når du skal laste ned spill eller lignende, gjør det sammen med en voksen.

8. Hvis du opplever noe skummelt eller ubehagelig, meld fra til en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med politiet på www.tips.kripos.no.

(Kilde. Redd Barna)

- Det er å uhyre viktig å mobilisere foreldre og barn. Kampanjen vil trolig komme til høsten, sier han.

Strengere straffer
Norge ligger etter andre land når det gjelder lover som kan forhindre at voksne utnytter barn på nettet. Men nå arbeider lovavdelinga i Justisdepartementet med et nytt lovforslag som skal ut på høring før sommeren. Målet er å straffe overgrep som er planlagt, men ennå ikke gjennomført. Storberget sier at han også ønsker at pedofile skal få strengere straffer generelt.

- Vi må få slutt på denne miskrediteringen fra domstolene av overgrep mot barn, sier han.

10.000 pedofilisøk
Samtidig ligger Norge i forkant når det gjelder filtre som sperrer nettsider med barneporno. Storberget ønsker å opprette flere filtre.

- Vi trenger et økt samarbeid med nettoperatørene. Mellom 5.000 til 10.000 søk blir stoppet hver dag via filteret til Kripos. Omfanget har et volum som gjør oss matte og sjokkerte.

- Hva tror du om de som oppsøker disse sidene, er det syke eller nyskjerrige?

- Som barnefar betoner det seg som en sykdom for meg at en ikke tar hensyn til lidelsene som ligger bak slike overgrep. Men det at det er en sykdom betyr ikke at en ikke skal stoppe det.

Stort ekspertmøte
Justisministeren innledet tirsdag på en konferanse i Oslo der FBI, Kripos, Interpol, The International Centre for Missing and Exploited Children (ICMEC) og Microsoft skal skolere polititjenestemenn fra Interpols medlemsland om nettrelaterte overgrep mot barn. Hensikten med kurset er å skape en helhetlig og global forståelse av utfordringene med bilder og filmer av overgrep mot barn spredd på Internett.

Stolt Microsoft-sjef
Administrerende direktør i Microsoft Norge, Knut Morten Aasrud, er absolutt åpen for Storbergets ønske om å gjøre det vanskeligere for pedofile å misbruke barn via Internett.

- Vi vil legge innsatsvilje i å være en del av arbeidet mot seksuelle overgrep mot barn. Vi vil både sponse arbeidet og jobbe med teknologi som kan hindre overgrep, sa Aaserud da han ønsket velkommen til den store konferansen der blant annet tre kvinnelige FBI-etterforskere med lang erfaring med pedofili deltar.

- Jeg er stolt over å være her, og jeg er stolt over at denne konferansen blir arrangert etter et initiativ av norske myndigheter, sa Aaserud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag